Chleb sezamowy złocisty pszenny

Dzięki niemu czas zwalnia, a sobotnie przedpołudnie robi się pachnące i spokojne. Jest pyszny, pożywny i zdrowy. Chrupiący z wierzchu i miękki w środku. Uprażony na złoto sezam pachnie w całym domu. Spróbuj! Naprawdę warto.
5 from 2 votes
Czas przygotowania 2 godziny
Czas gotowania 45 minuty
Przygotowanie zaczynu 12 godziny
Łączny czas 14 godziny 45 minuty
Rodzaj Chleb
Porcje 1 bochenek

Sprzęt

  • 1 miska
  • 1 forma
  • 1 słoik

Składniki
  

Zaczyn

  • 8 g zakwasu żytniego
  • 180 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 160 g wody

Ciasto właściwe

  • 270 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 155 g wody
  • 8 g soli
  • 20 g sezamu
  • zaczyn z dnia poprzedniego
  • 3 g drożdży instant (opcjonalnie)

Instrukcje
 

  • Pierwszego dnia wieczorem wymieszaj składniki na zaczyn, przykryj i odstaw na 12-14 godzin.
  • Drugiego dnia rano wymieszaj wyrośnięty zaczyn z mąką i wodą z ciasta właściwego. Nie ugniatamy mocno, wyrabiamy z wyczuciem, rozciągając ciasto ok. 5 minut i formujemy w misce kulę.
  • Dodajemy sól i mokrymi palcami wciskamy w ciasto, aż się rozpuści.
  • Prażymy na suchej patelni sezam. Gdy ostygnie, dodajemy go do ciasta i wyrabiamy je jeszcze 3-4 minuty.
  • Przykrywamy miskę bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  • Po godzinie formujemy bochenek i przekładamy do formy. Przykrywamy i odstawiamy jeszcze na godzinę do drugiego wyrośnięcia.
  • W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 240 stopni.
  • Posypujemy bochenek sezamem (nie musimy go uprzednio prażyć na patelni, sam zarumieni się w piekarniku). Pieczemy 15 minut w temperaturze 240 stopni i kolejne 20-25 minut w 230 stopniach. Warto umieścić na dnie piekarnika naczynie żaroodporne z parującą wodą.
  • Studzimy na kratce do całkowitego ostygnięcia.
Słowo kluczowe chleb, pszenny, sezam, zakwas

Możesz również cieszyć się:

4 komentarze

  1. 5 gwiazdek
    Dopiero zaczynam swoją przygodę z pieczeniem chleba, wiec niestety wiecej bochenków mi nie wyszło niż wyszło – ale ten udał sie już dwa razy! Chleb wychodzi pyszny i wydaję mi się, że dla takich początkujących jak ja jest idealny, bo nie jest skomplikowany 😉

    Natomiast za drugim razem chleb pękł dość mocno z jednej strony, czy wiesz co może być tego przyczyną? To nie wielki problem, który jak dla mnie przeszkadza tylko w krojeniu, ale chętnie się dowiem co mogę robić nie tak!

    1. Bardzo się cieszę z Twoich chlebkowych sukcesów, smacznego:)!
      Jeśli chleb pęka, może to świadczyć o odrobinę zbyt krótkim czasie wyrastania, zbyt szybkim rozpoczęciu pieczenia. Jeśli jednak miękisz nie jest gliniasty, a chleb łatwo się kroi, to nie ma się, czym przejmować:)!

Skomentuj Paulina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating