
Cynamonowy placek z brzoskwiniami
Jedną nogą stojąc wciąż u progu lodziarni za rogiem, drugą stąpając po pierwszych złotych liściach, które spadły już z drzew. Na początek wahającej się jeszcze jesieni. Na zakończenie słodkiego lata. Idealne otulenie.
Sprzęt
- 1 duża patelnia patelnia
- 1 miska
- 1 blacha (25×30 cm)
- malakser
Składniki
- 8 brzoskwiń
- 50 g brązowego cukru
- 15 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
Ciasto
- 240 g zimnego masła
- 1 duże jajko
- 80-120 g cukru lub ksylitolu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki soli
- 480 g mąki
Instrukcje
- Najlepiej zacząć od nadzienia. Brzoskwinie umyj, osusz i pokrój w niewielką kostkę. Wrzuć do sporej patelni, dodaj brązowy cukier, mąkę, cynamon i sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj, aż brzoskwinie puszczą sok, zaczną się rozpadać i stworzą przyjazny dżemik. Zajmie to kilka minut, w zależności od tego, jak bardzo dojrzałe są Twoje brzoskwinie.

- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
- Przygotuj ciasto – kruszonkę. Masło, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, mąkę i sól wymieszaj za pomocą malaksera. Na koniec dodaj jajko i ekstrakt waniliowy i dokładnie zamieszaj. Ciasto możesz ugnieść też ręcznie w misce.
- Blachę o wymiarach 25×30 cm lub podobnych wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż połowę ciasta na blachę, dociskając je palcami, tworząc spód placka.

- Następnie wyłóż brzoskwinie. Mogą być jeszcze ciepłe.

- Na koniec pokrusz na wierzch pozostałą część ciasta, tworząc kruszonkę.

- Piecz w temperaturze 175 stopni przez ok.45 minut, aż ciasto będzie delikatnie zarumienione, a sok z brzoskwiń będzie się gotował przy brzegach.

- Podawaj jeszcze ciepły lub ostudzony. Najlepiej smakuje w pierwszej dobie. Smacznego!

Uwagi
Cynamonowy placek z brzoskwiniowy nadaje się do mrożenia!

Czy można zrobić ciasto z mąki pszennej pełnoziarnistej albo żytniej? ewentualnie mąka na pizzę?
Tylko takie mi zostały w domu 🙁
Mąka na pizzę będzie ok! Można też spróbować 1/3 mąka pszenna pełnoziarnista i 2/3 mąki na pizzę:). Smacznego!
Wyszło przepysznie! Idealne na pierwsze deszczowe jesienne dni. Od razu cieplej w domu i w serduszku. Dziękuję 🙂
Jeszcze trochę i będziemy grzać się przy piekarniku, czekając na wypieki:). Kiedy za oknem plucha, czas w kuchni jest o wiele przyjemniejszy!