Jedną nogą stojąc wciąż u progu lodziarni za rogiem, drugą stąpając po pierwszych złotych liściach, które spadły już z drzew. Na początek wahającej się jeszcze jesieni. Na zakończenie słodkiego lata. Idealne otulenie.
Najlepiej zacząć od nadzienia. Brzoskwinie umyj, osusz i pokrój w niewielką kostkę. Wrzuć do sporej patelni, dodaj brązowy cukier, mąkę, cynamon i sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj, aż brzoskwinie puszczą sok, zaczną się rozpadać i stworzą przyjazny dżemik. Zajmie to kilka minut, w zależności od tego, jak bardzo dojrzałe są Twoje brzoskwinie.
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
Przygotuj ciasto - kruszonkę. Masło, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, mąkę i sól wymieszaj za pomocą malaksera. Na koniec dodaj jajko i ekstrakt waniliowy i dokładnie zamieszaj. Ciasto możesz ugnieść też ręcznie w misce.
Blachę o wymiarach 25x30 cm lub podobnych wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż połowę ciasta na blachę, dociskając je palcami, tworząc spód placka.
Następnie wyłóż brzoskwinie. Mogą być jeszcze ciepłe.
Na koniec pokrusz na wierzch pozostałą część ciasta, tworząc kruszonkę.
Piecz w temperaturze 175 stopni przez ok.45 minut, aż ciasto będzie delikatnie zarumienione, a sok z brzoskwiń będzie się gotował przy brzegach.
Podawaj jeszcze ciepły lub ostudzony. Najlepiej smakuje w pierwszej dobie. Smacznego!
Uwagi
Cynamonowy placek z brzoskwiniowy nadaje się do mrożenia!