Cofnij

Cynamonowy placek z brzoskwiniami

Jedną nogą stojąc wciąż u progu lodziarni za rogiem, drugą stąpając po pierwszych złotych liściach, które spadły już z drzew. Na początek wahającej się jeszcze jesieni. Na zakończenie słodkiego lata. Idealne otulenie.
5 from 1 vote
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina 5 minuty
Rodzaj ciasto, Deser, placek

Sprzęt

  • 1 duża patelnia patelnia
  • 1 miska
  • 1 blacha (25x30 cm)
  • malakser

Składniki
  

  • 8 brzoskwiń
  • 50 g brązowego cukru
  • 15 g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Ciasto

  • 240 g zimnego masła
  • 1 duże jajko
  • 80-120 g cukru lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 480 g mąki

Instrukcje
 

  • Najlepiej zacząć od nadzienia. Brzoskwinie umyj, osusz i pokrój w niewielką kostkę. Wrzuć do sporej patelni, dodaj brązowy cukier, mąkę, cynamon i sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj, aż brzoskwinie puszczą sok, zaczną się rozpadać i stworzą przyjazny dżemik. Zajmie to kilka minut, w zależności od tego, jak bardzo dojrzałe są Twoje brzoskwinie.
  • Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
  • Przygotuj ciasto - kruszonkę. Masło, cukier, proszek do pieczenia, cynamon, mąkę i sól wymieszaj za pomocą malaksera. Na koniec dodaj jajko i ekstrakt waniliowy i dokładnie zamieszaj. Ciasto możesz ugnieść też ręcznie w misce.
  • Blachę o wymiarach 25x30 cm lub podobnych wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż połowę ciasta na blachę, dociskając je palcami, tworząc spód placka.
  • Następnie wyłóż brzoskwinie. Mogą być jeszcze ciepłe.
  • Na koniec pokrusz na wierzch pozostałą część ciasta, tworząc kruszonkę.
  • Piecz w temperaturze 175 stopni przez ok.45 minut, aż ciasto będzie delikatnie zarumienione, a sok z brzoskwiń będzie się gotował przy brzegach.
  • Podawaj jeszcze ciepły lub ostudzony. Najlepiej smakuje w pierwszej dobie. Smacznego!

Uwagi

Cynamonowy placek z brzoskwiniowy nadaje się do mrożenia!
Słowo kluczowe brzoskwinie, ciasto, placek