
Żytnie ciasto marchewkowe na zakwasie
Domowe ciasto marchewkowe to idealny pomysł na każdą porę roku. Jest idealnie wilgotne, do wykonania zarówno na aktywnym zakwasie, jak i tym, który nieco już przejrzał. Niby klasyczne, ale jednak z żytnim twistem. Jeśli tylko prowadzisz zakwas żytni – spróbuj koniecznie:).
Sprzęt
- 2 miski
- rózga kuchenna
- waga kuchenna
- forma do pieczenia (tortownica o średnicy ok.28 cm lub forma o wymiarach ok. 22×33 cm)
- arkusz papieru do pieczenia
- tarka, deska, nóż
- mikser z końcówkami do ubijania
Składniki
- 2 szklanki marchewki startej drobno na tarce (4 średniej wielkości marchewki)
- 4 jajka
- 120-180 g cukru
- 100 g brązowego cukru
- 100 g zakwasu żytniego pełnoziarnistego (aktywnego lub nie do końca;)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 200 g mąki pszennej tortowej typ 450
- 100 g mąki żytniej pytlowej typ 720
- 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli zakwas nie jest aktywny, dodaj dwie łyżeczki. Jeśli masz mocny, aktywny zakwas, wystarczy jedna)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g oleju
- 1 szklanka ulubionych bakalii (u mnie rodzynki, orzechy nerkowca i orzechy pekan. Sprawdzą się też inne suszone owoce w drobnych kawałkach, migdały, pistacje, orzechy laskowe, czy włoskie!)
Krem
- 55 g miękkiego masła
- 110 g kwaśnej śmietany 18%
- 140-160 g cukru pudru
- garść migdałów w płatkach opcjonalnie
Instrukcje
- Zetrzyj marchewki na tarce o drobnych lub średnich oczkach. Orzechy posiekaj, większe suszone owoce pokrój na mniejsze kawałki. Wyłóż wybraną formę papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
- Wbij jajka do miski i wymieszaj rózgą razem z cukrem białym i brązowym. Dodaj zakwas, marchewki, cynamon i wanilię i starannie zamieszaj.
- W drugiej misce połącz mąkę pszenną z żytnią i proszkiem do pieczenia. Przesyp suche składniki do mokrych i dokładnie połącz je ze sobą.
- Dodaj olej w 3-4 partiach, łącząc go z ciastem za każdym razem, gdy dodasz jego część.
- Na koniec dodaj bakalie i wymieszaj tylko tak, żeby równomiernie rozprowadziły się w cieście.
- Przełóż ciasto do formy i wyrównaj jego powierzchnię. Piecz przez 45-50 minut w 175 stopniach do "suchego patyczka".
- Aby przygotować krem, ubij mikserem masło ze śmietaną. Zacznij od niskich obrotów, zwiększając je z czasem. Kiedy masa zrobi się puszysta, dodawaj łyżka po łyżce cukier puder. Na koniec dodaj migdały w płatkach pokrojone na mniejsze kawałki (lub też nie). Wyłóż krem na ostudzone ciasto i udekoruj surową marchewką.
- Smacznego!
Uwagi
To ciasto sprawdzi się też do upieczenia babeczek! Wyjdzie ich sporo. ok.24 sztuk.
Znajdziesz mnie na Instagramie –> @u.pochlebnej dużo chlebowych porad i inspiracji!