Żytnie ciasto marchewkowe na zakwasie

Domowe ciasto marchewkowe to idealny pomysł na każdą porę roku. Jest idealnie wilgotne, do wykonania zarówno na aktywnym zakwasie, jak i tym, który nieco już przejrzał. Niby klasyczne, ale jednak z żytnim twistem. Jeśli tylko prowadzisz zakwas żytni – spróbuj koniecznie:).
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Rodzaj ciasto

Sprzęt

  • 2 miski
  • rózga kuchenna
  • waga kuchenna
  • forma do pieczenia (tortownica o średnicy ok.28 cm lub forma o wymiarach ok. 22×33 cm)
  • arkusz papieru do pieczenia
  • tarka, deska, nóż
  • mikser z końcówkami do ubijania

Składniki
  

  • 2 szklanki marchewki startej drobno na tarce (4 średniej wielkości marchewki)
  • 4 jajka
  • 120-180 g cukru
  • 100 g brązowego cukru
  • 100 g zakwasu żytniego pełnoziarnistego (aktywnego lub nie do końca;)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200 g mąki pszennej tortowej typ 450
  • 100 g mąki żytniej pytlowej typ 720
  • 1-2 łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli zakwas nie jest aktywny, dodaj dwie łyżeczki. Jeśli masz mocny, aktywny zakwas, wystarczy jedna)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g oleju
  • 1 szklanka ulubionych bakalii (u mnie rodzynki, orzechy nerkowca i orzechy pekan. Sprawdzą się też inne suszone owoce w drobnych kawałkach, migdały, pistacje, orzechy laskowe, czy włoskie!)

Krem

  • 55 g miękkiego masła
  • 110 g kwaśnej śmietany 18%
  • 140-160 g cukru pudru
  • garść migdałów w płatkach opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Zetrzyj marchewki na tarce o drobnych lub średnich oczkach. Orzechy posiekaj, większe suszone owoce pokrój na mniejsze kawałki. Wyłóż wybraną formę papierem do pieczenia.
  • Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
  • Wbij jajka do miski i wymieszaj rózgą razem z cukrem białym i brązowym. Dodaj zakwas, marchewki, cynamon i wanilię i starannie zamieszaj.
  • W drugiej misce połącz mąkę pszenną z żytnią i proszkiem do pieczenia. Przesyp suche składniki do mokrych i dokładnie połącz je ze sobą.
  • Dodaj olej w 3-4 partiach, łącząc go z ciastem za każdym razem, gdy dodasz jego część.
  • Na koniec dodaj bakalie i wymieszaj tylko tak, żeby równomiernie rozprowadziły się w cieście.
  • Przełóż ciasto do formy i wyrównaj jego powierzchnię. Piecz przez 45-50 minut w 175 stopniach do "suchego patyczka".
  • Aby przygotować krem, ubij mikserem masło ze śmietaną. Zacznij od niskich obrotów, zwiększając je z czasem. Kiedy masa zrobi się puszysta, dodawaj łyżka po łyżce cukier puder. Na koniec dodaj migdały w płatkach pokrojone na mniejsze kawałki (lub też nie). Wyłóż krem na ostudzone ciasto i udekoruj surową marchewką.
  • Smacznego!

Uwagi

To ciasto sprawdzi się też do upieczenia babeczek! Wyjdzie ich sporo. ok.24 sztuk.
Znajdziesz mnie na Instagramie –> @u.pochlebnej dużo chlebowych porad i inspiracji!
Słowo kluczowe ciasto, marchewkowe, żytnie

Możesz również cieszyć się:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating