Domowe ciasto marchewkowe to idealny pomysł na każdą porę roku. Jest idealnie wilgotne, do wykonania zarówno na aktywnym zakwasie, jak i tym, który nieco już przejrzał. Niby klasyczne, ale jednak z żytnim twistem. Jeśli tylko prowadzisz zakwas żytni - spróbuj koniecznie:).
forma do pieczenia (tortownica o średnicy ok.28 cm lub forma o wymiarach ok. 22x33 cm)
arkusz papieru do pieczenia
tarka, deska, nóż
mikser z końcówkami do ubijania
Składniki
2szklankimarchewki startej drobno na tarce(4 średniej wielkości marchewki)
4jajka
120-180gcukru
100gbrązowego cukru
100gzakwasu żytniego pełnoziarnistego(aktywnego lub nie do końca;)
2łyżeczkiekstraktu z wanilii
200gmąki pszennej tortowejtyp 450
100gmąki żytniej pytlowejtyp 720
1-2 łyżeczkiproszku do pieczenia(jeśli zakwas nie jest aktywny, dodaj dwie łyżeczki. Jeśli masz mocny, aktywny zakwas, wystarczy jedna)
1łyżeczkacynamonu
150g oleju
1szklankaulubionych bakalii(u mnie rodzynki, orzechy nerkowca i orzechy pekan. Sprawdzą się też inne suszone owoce w drobnych kawałkach, migdały, pistacje, orzechy laskowe, czy włoskie!)
Krem
55 gmiękkiego masła
110gkwaśnej śmietany 18%
140-160gcukru pudru
garśćmigdałów w płatkachopcjonalnie
Instrukcje
Zetrzyj marchewki na tarce o drobnych lub średnich oczkach. Orzechy posiekaj, większe suszone owoce pokrój na mniejsze kawałki. Wyłóż wybraną formę papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
Wbij jajka do miski i wymieszaj rózgą razem z cukrem białym i brązowym. Dodaj zakwas, marchewki, cynamon i wanilię i starannie zamieszaj.
W drugiej misce połącz mąkę pszenną z żytnią i proszkiem do pieczenia. Przesyp suche składniki do mokrych i dokładnie połącz je ze sobą.
Dodaj olej w 3-4 partiach, łącząc go z ciastem za każdym razem, gdy dodasz jego część.
Na koniec dodaj bakalie i wymieszaj tylko tak, żeby równomiernie rozprowadziły się w cieście.
Przełóż ciasto do formy i wyrównaj jego powierzchnię. Piecz przez 45-50 minut w 175 stopniach do "suchego patyczka".
Aby przygotować krem, ubij mikserem masło ze śmietaną. Zacznij od niskich obrotów, zwiększając je z czasem. Kiedy masa zrobi się puszysta, dodawaj łyżka po łyżce cukier puder. Na koniec dodaj migdały w płatkach pokrojone na mniejsze kawałki (lub też nie). Wyłóż krem na ostudzone ciasto i udekoruj surową marchewką.
Smacznego!
Uwagi
To ciasto sprawdzi się też do upieczenia babeczek! Wyjdzie ich sporo. ok.24 sztuk.Znajdziesz mnie na Instagramie --> @u.pochlebnej dużo chlebowych porad i inspiracji!