
Żytni klasyk
Chlebowa, domowa przyjemność. Prosty, naturalny i pokrzepiająco pyszny. Do zamieszania łyżką, dosłownie z trzech składników.
Sprzęt
- 1 duży słoik lub pojemnik na zaczyn (> 1 litr)
- 1 miska
- 1 podłużna forma do pieczenia (moja ma 26 x 10 x 8 cm)
- szatułka, łyżka, opcjonalnie papier do pieczenia
Składniki
Zaczyn
- 25 g aktywnego zakwasu żytniego pełnoziarnistego 2000 (na mące żytniej typ 2000 i nakarmionego 8-12 godzin wcześniej)
- 250 g mąki żytniej pytlowej (typ 720)
- 250 g wody
Ciasto właściwe
- 150 g mąki żytniej pytlowej (typ 720)
- 30 g mąki żytniej razowej (typ 2000)
- 90 g wody
- 10 g soli
Instrukcje
- Rozpocznij od przygotowania zaczynu. W dużym słoiku lub misce wymieszaj aktywny zakwas z mąką pytlową i wodą. Przykryj i zostaw do wyrośnięcia na całą noc, najlepiej na 11-12 godzin.
- Kolejnego dnia w dużej misce połącz zaczyn, mąki, wodę i sól. Wystarczy, że wymieszasz łyżką do momentu, aż znikną ślady suchej mąki. Ciasto będzie gęste i klejące.
- Przygotuj formę. Możesz wyłożyć ją papierem do pieczenia lub wysmarować masłem klarowanym.
- Przełóż ciasto do formy i wilgotną dłonią wyrównaj jego powierzchnię i posyp mąką żytnią pytlową.
- Bochenek przykryj i odstaw na kilka godzin do wyrośnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do 215 stopni (góra-dół). Chleb będzie gotowy do pieczenia, jeśli wyraźnie urośnie, a powierzchnia "popęka", tworząc charakterystyczny wzór z mąki.
- Piecz w temperaturze 215 stopni (góra dół) przez 20 minut, a następnie obniż temperaturę i piecz jeszcze 30-35 minut w 200 stopniach.
- Po wyjęciu z piekarnika zostaw w formie jeszcze na 5 minut. Następnie studź na kratce.
- Smacznego!
Uwagi
Znajdziesz mnie na Instagramie –> @u.pochlebnej! Znajdziesz tam mnóstwo zakwas owych porad i inspiracji oraz wyróżnioną relację z pieczenia tego chlebka:). Jeśli go upieczesz, koniecznie zrób zdjęcie i daj znać, oznaczając mnie na swoim stories!