
Słoneczne ciastka cytrynowe
To będzie smak Waszego lata. Wkrótce będziecie stwarzać okazje, by znów je upiec. Ciastka cytrynowe z apetycznym, mokrym środkiem. Jak dodatkowe słońce na każdy dzień lata!
Sprzęt
- 1 duża miska
- 2 małe miseczki (do cukru pudru i cukru)
- więcej miseczek do mieszania poszczególnych grup składników:)
Składniki
- 120 g masła w temperaturze pokojowej
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 100 g cukru
- 50 g cukru trzcinowego
- skórka otarta z jednej cytryny
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 320 g mąki
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki soli
Dodatkowo
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/3 szklanki cukru kryształ
Instrukcje
- Masło ubij w mikserze na puszystą masę.
- Cukier, cukier trzcinowy i skórkę cytrynową połącz w miseczce, aż zacznie się sklejać. Dodaj do masła i porządnie zmiksuj.
- W misce połącz jajka z sokiem cytrynowym i ekstraktem waniliowym. W drugiej połącz suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
- Do masła z cytrynowym cukrem dodaj masę jajeczną i zmiksuj. Następnie dodaj suche składniki i wymieszaj na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.
- Formuj kulki wielkości piłeczki do ping-ponga. Każdą obtocz najpierw w cukrze krysztale, a następnie w cukrze pudrze, dbając, żeby oba dobrze przykleiły się do powierzchni ciastek. Nie schładzaj ciasta, do zimnego cukier ni będzie się przyklejał. Warto upiec wszystkie ciasta od razu, w dwóch turach.
- Układaj na blasze po 8 sztuk i piecz w temperaturze 175 stopni przez 9-12 minut (w zależności od piekarnika i od stopnia wypieczenia, jaki Tobie odpowiada). Smacznego!