Słoneczne ciastka cytrynowe

To będzie smak Waszego lata. Wkrótce będziecie stwarzać okazje, by znów je upiec. Ciastka cytrynowe z apetycznym, mokrym środkiem. Jak dodatkowe słońce na każdy dzień lata!
Czas przygotowania 40 minuty
Rodzaj Ciastka
Porcje 16 ciastek

Sprzęt

  • 1 duża miska
  • 2 małe miseczki (do cukru pudru i cukru)
  • więcej miseczek do mieszania poszczególnych grup składników:)

Składniki
  

  • 120 g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 g cukru
  • 50 g cukru trzcinowego
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 320 g mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli

Dodatkowo

  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki cukru kryształ

Instrukcje
 

  • Masło ubij w mikserze na puszystą masę.
  • Cukier, cukier trzcinowy i skórkę cytrynową połącz w miseczce, aż zacznie się sklejać. Dodaj do masła i porządnie zmiksuj.
  • W misce połącz jajka z sokiem cytrynowym i ekstraktem waniliowym. W drugiej połącz suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
  • Do masła z cytrynowym cukrem dodaj masę jajeczną i zmiksuj. Następnie dodaj suche składniki i wymieszaj na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.
  • Formuj kulki wielkości piłeczki do ping-ponga. Każdą obtocz najpierw w cukrze krysztale, a następnie w cukrze pudrze, dbając, żeby oba dobrze przykleiły się do powierzchni ciastek. Nie schładzaj ciasta, do zimnego cukier ni będzie się przyklejał. Warto upiec wszystkie ciasta od razu, w dwóch turach.
  • Układaj na blasze po 8 sztuk i piecz w temperaturze 175 stopni przez 9-12 minut (w zależności od piekarnika i od stopnia wypieczenia, jaki Tobie odpowiada). Smacznego!
Słowo kluczowe ciastka

Możesz również cieszyć się:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating