Masło ubij w mikserze na puszystą masę.
Cukier, cukier trzcinowy i skórkę cytrynową połącz w miseczce, aż zacznie się sklejać. Dodaj do masła i porządnie zmiksuj.
W misce połącz jajka z sokiem cytrynowym i ekstraktem waniliowym. W drugiej połącz suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
Do masła z cytrynowym cukrem dodaj masę jajeczną i zmiksuj. Następnie dodaj suche składniki i wymieszaj na wolnych obrotach, tylko do połączenia składników.
Formuj kulki wielkości piłeczki do ping-ponga. Każdą obtocz najpierw w cukrze krysztale, a następnie w cukrze pudrze, dbając, żeby oba dobrze przykleiły się do powierzchni ciastek. Nie schładzaj ciasta, do zimnego cukier ni będzie się przyklejał. Warto upiec wszystkie ciasta od razu, w dwóch turach.
Układaj na blasze po 8 sztuk i piecz w temperaturze 175 stopni przez 9-12 minut (w zależności od piekarnika i od stopnia wypieczenia, jaki Tobie odpowiada). Smacznego!