
Ratatouille
W samym środku lata, idąc z naręczem kolorowych, świeżych warzyw. Myślami układając już mozaikę z cukinii i pomidorów, marząc o aromatycznej kolacji. Wyjątkowe ratatouille, idealne do pieczywa na zakwasie.
Sprzęt
- 1 patelnia
- 1 naczynie żaroodporne z pokrywką (moje ma 29 cm średnicy)
- folia aluminiowa (jeśli nie masz pokrywki do naczynia)
Składniki
Sos
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 4-5 dojrzałych pomidorów
- 1 łyżeczka tymianku i oregano
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Pieczone warzywa
- 1 zielona cukinia (średniej wielkości)
- 1 żółta cukinia (średniej wielkości)
- 1 bakłażan
- 2 dojrzałe pomidory
Oliwa z przyprawami (na koniec)
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki tymianku
- 0,5 łyżeczki oregano
- szczypta chili
- sól i pieprz
Instrukcje
- Przygotuj składniki na sos: pokrój papryki i cebulę w kostkę. Czosnek zetrzyj na tarce. Pomidory sparz, następnie zanurz w zimnej wodzie, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć cebulę. Kiedy zmięknie, dodaj czosnek i po chwili papryki. Smaż ok. 6 minut.
- Dodaj pomidory i przyprawy, duś przez ok.10 minut.
- Rozprowadź na dnie naczynia do zapiekania.
- Przygotuj warzywa na wierzch: cukinie, bakłażana i pomidory pokrój w cienkie plasterki (ok. 3-4 mm). Dobrze, jeśli krążki będą zbliżone do siebie średnica, ale jeśli tak nie jest (zwłaszcza bakłażan często jest szerszy u dołu), to się nie przejmuj!
- Układaj warzywa na sosie w spiralę (jeśli masz okrągłe naczynie) lub rzędy (jeśli Twoje naczynie jest prostokątne). Lubię zastosować powtarzalny wzór, np.: zielona cukinia, żółta cukinia, bakłażan, pomidor i tak w kółko.
- Układaj ciasno, starannie, wykorzystując wszystkie przygotowane plasterki. Jeśli zostanie Ci reszta, możesz z powodzeniem powkładać ją między ułożone warzywa w naczyniu.
- Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (góra-dół).
- Wymieszaj oliwę z tymiankiem, oregano, chili, solą i pieprzem. Polej nią ratatouille przed pieczeniem.
- Naczynie przykryj (pokrywką lub folią) i piecz przez 40 minut. Zdejmij pokrywkę (lub folię) i piecz jeszcze 10-15 minut.
- Podawaj z pieczywem na zakwasie, kaszą pęczak lub ryżem. Smacznego!
Uwagi
Gotowy sos można też zblendować przed wyłożeniem go na dno naczynia żaroodpornego. Doskonale otuli wtedy warzywa na talerzu. Ja wolę jednak zostawiać sos w większych kawałkach, bo łatwiej potem przełożyć go na kawałek świeżej, domowej bagietki:).
Znajdziesz mnie na Instagramie!–> @u.pochlebnej – znajdziesz tu dużo porad, inspiracji i ciekawostek z domowej piekarni. Jeśli przygotujesz ratatouille, oznacz mnie koniecznie i daj znać:)!