Przygotuj składniki na sos: pokrój papryki i cebulę w kostkę. Czosnek zetrzyj na tarce. Pomidory sparz, następnie zanurz w zimnej wodzie, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, wrzuć cebulę. Kiedy zmięknie, dodaj czosnek i po chwili papryki. Smaż ok. 6 minut.
Dodaj pomidory i przyprawy, duś przez ok.10 minut.
Rozprowadź na dnie naczynia do zapiekania.
Przygotuj warzywa na wierzch: cukinie, bakłażana i pomidory pokrój w cienkie plasterki (ok. 3-4 mm). Dobrze, jeśli krążki będą zbliżone do siebie średnica, ale jeśli tak nie jest (zwłaszcza bakłażan często jest szerszy u dołu), to się nie przejmuj!
Układaj warzywa na sosie w spiralę (jeśli masz okrągłe naczynie) lub rzędy (jeśli Twoje naczynie jest prostokątne). Lubię zastosować powtarzalny wzór, np.: zielona cukinia, żółta cukinia, bakłażan, pomidor i tak w kółko.
Układaj ciasno, starannie, wykorzystując wszystkie przygotowane plasterki. Jeśli zostanie Ci reszta, możesz z powodzeniem powkładać ją między ułożone warzywa w naczyniu.
Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (góra-dół).
Wymieszaj oliwę z tymiankiem, oregano, chili, solą i pieprzem. Polej nią ratatouille przed pieczeniem.
Naczynie przykryj (pokrywką lub folią) i piecz przez 40 minut. Zdejmij pokrywkę (lub folię) i piecz jeszcze 10-15 minut.
Podawaj z pieczywem na zakwasie, kaszą pęczak lub ryżem. Smacznego!