
Piernikowe obwarzanki
Kiedy jesień za oknem nie daje o sobie zapomnieć, a my mamy już ochotę na grudniowe smaki. Obwarzanki na śniadanie, czy każdy inny moment dnia, w wydaniu delikatnie piernikowym. Jak gdyby po cichu ciesząc się już z nadchodzących Świąt:).
Sprzęt
- 1 miska duża
- 1 miseczka mała
- łyżka cedzakowa
- garnek
- blacha z wyposażenia piekarnika wyłożona papierem do pieczenia
- kratka do studzenia
Składniki
- 400 g mąki
- 200 g wody
- 8 g soli
- 2 żółtka
- 30 g miodu
- 4 g drożdży instant
- 4-5 g przyprawy piernikowej + łyżka wody
- 1 łyżka cukru + cynamon do posypania
- 2 łyżki sody oczyszczonej do gotowania
Instrukcje
- Mąkę, wodę, sól, żółtka, miód i drożdże połącz ze sobą w misce. Wyrabiaj tak długo, aż ciasto zacznie formować zgrabną kulę, będzie gładkie i sprężyste. Jeśli będzie Ci wygodniej, wyłóż w celu wyrabiania na blat. Po skończeniu odłóż ciasto do miski.
- Przyprawę piernikową połącz w miseczce z łyżką wody. Chcemy, żeby powstała gładka masa, dająca się rozsmarować. Jeśli potrzeba, dodaj odrobinę więcej wody.
- Wyłóż masę piernikową na ciasto w misce. Wyrabiaj do połączenia, jednak nie za długo, dosłownie kilka sekund. Chcemy, żeby powstał piękny, marmurkowy wzór. Piernikowa masa ma się pojawiać w pewnych miejscach i znikać z innych. Nada to obwarzankom wyjątkowy wygląd!
- Przykryj miskę i odłóż na 1-2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
- Oprósz blat mąką i wyłóż ciasto. Odgazuj i uformuj osiem różnych kulek. Odłóż na 15 minut.
- W tym czasie przygotuj osiem małych arkuszy papieru do pieczenia (ok.15×15 cm)
- Uformuj obwarzanki. Weź pierwszą z ośmiu części i przedziel na pół. Obie połówki zroluj w wałeczek o długości ok.25 cm. Wałeczki złącz ze sobą z jednej strony,
- a następnie spleć, owijając je wokół siebie.
- Zlep warkoczyk z ciasta i zwiń w krążek. Tak przygotowany obwarzanek odłóż na przygotowany wcześniej mały arkusz papieru do pieczenia.
- Uformuj w ten sposób osiem obwarzanków, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 30-60 minut do wyrośnięcia. Powinny trochę urosnąć i być wyraźnie napowietrzone.
- W tym czasie wymieszaj łyżkę cukru z cynamonem (ok.łyżeczki, mniej lub więcej, w zależności od tego, jak bardzo lubisz cynamon:). Wyłóż też blachę papierem do pieczenia.
- Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
- Zagotuj garnek z wodą (ok.3l). Do gotującej wody dodaj sodę oczyszczoną.
- Trzymając za brzegi papieru do pieczenia, przenieś pierwszy obwarzanek do wody. Gotuj przez 30 sekund, a następnie obróć go na drugą stronę, za pomocą łyżki cedzakowej, czy widelca, ściągając papier.
- Gotuj drugie 30 sekund, następnie dokładnie odcedź i przenieś na blachę. Ugotuj w ten sposób wszystkie obwarzanki.
- Kiedy będą jeszcze wilgotne, posyp każdy cynamonowym cukrem.
- Piecz przez 20-22 minuty, aż będą zarumienione na złoto. Studź na kratce. Smacznego!
Uwagi
Znajdziesz mnie na Instagramie –> @u.pochlebnej dużo inspiracji i chlebowych wskazówek:)! Do zobaczenia!