Piernikowe obwarzanki

Kiedy jesień za oknem nie daje o sobie zapomnieć, a my mamy już ochotę na grudniowe smaki. Obwarzanki na śniadanie, czy każdy inny moment dnia, w wydaniu delikatnie piernikowym. Jak gdyby po cichu ciesząc się już z nadchodzących Świąt:).
Rodzaj Obwarzanki
Porcje 8 obwarzanków

Sprzęt

  • 1 miska duża
  • 1 miseczka mała
  • łyżka cedzakowa
  • garnek
  • blacha z wyposażenia piekarnika wyłożona papierem do pieczenia
  • kratka do studzenia

Składniki
  

  • 400 g mąki
  • 200 g wody
  • 8 g soli
  • 2 żółtka
  • 30 g miodu
  • 4 g drożdży instant
  • 4-5 g przyprawy piernikowej + łyżka wody
  • 1 łyżka cukru + cynamon do posypania
  • 2 łyżki sody oczyszczonej do gotowania

Instrukcje
 

  • Mąkę, wodę, sól, żółtka, miód i drożdże połącz ze sobą w misce. Wyrabiaj tak długo, aż ciasto zacznie formować zgrabną kulę, będzie gładkie i sprężyste. Jeśli będzie Ci wygodniej, wyłóż w celu wyrabiania na blat. Po skończeniu odłóż ciasto do miski.
  • Przyprawę piernikową połącz w miseczce z łyżką wody. Chcemy, żeby powstała gładka masa, dająca się rozsmarować. Jeśli potrzeba, dodaj odrobinę więcej wody.
  • Wyłóż masę piernikową na ciasto w misce. Wyrabiaj do połączenia, jednak nie za długo, dosłownie kilka sekund. Chcemy, żeby powstał piękny, marmurkowy wzór. Piernikowa masa ma się pojawiać w pewnych miejscach i znikać z innych. Nada to obwarzankom wyjątkowy wygląd!
  • Przykryj miskę i odłóż na 1-2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Oprósz blat mąką i wyłóż ciasto. Odgazuj i uformuj osiem różnych kulek. Odłóż na 15 minut.
  • W tym czasie przygotuj osiem małych arkuszy papieru do pieczenia (ok.15×15 cm)
  • Uformuj obwarzanki. Weź pierwszą z ośmiu części i przedziel na pół. Obie połówki zroluj w wałeczek o długości ok.25 cm. Wałeczki złącz ze sobą z jednej strony,
  • a następnie spleć, owijając je wokół siebie.
  • Zlep warkoczyk z ciasta i zwiń w krążek. Tak przygotowany obwarzanek odłóż na przygotowany wcześniej mały arkusz papieru do pieczenia.
  • Uformuj w ten sposób osiem obwarzanków, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 30-60 minut do wyrośnięcia. Powinny trochę urosnąć i być wyraźnie napowietrzone.
  • W tym czasie wymieszaj łyżkę cukru z cynamonem (ok.łyżeczki, mniej lub więcej, w zależności od tego, jak bardzo lubisz cynamon:). Wyłóż też blachę papierem do pieczenia.
  • Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  • Zagotuj garnek z wodą (ok.3l). Do gotującej wody dodaj sodę oczyszczoną.
  • Trzymając za brzegi papieru do pieczenia, przenieś pierwszy obwarzanek do wody. Gotuj przez 30 sekund, a następnie obróć go na drugą stronę, za pomocą łyżki cedzakowej, czy widelca, ściągając papier.
  • Gotuj drugie 30 sekund, następnie dokładnie odcedź i przenieś na blachę. Ugotuj w ten sposób wszystkie obwarzanki.
  • Kiedy będą jeszcze wilgotne, posyp każdy cynamonowym cukrem.
  • Piecz przez 20-22 minuty, aż będą zarumienione na złoto. Studź na kratce. Smacznego!

Uwagi

Znajdziesz mnie na Instagramie –> @u.pochlebnej dużo inspiracji i chlebowych wskazówek:)! Do zobaczenia!
Słowo kluczowe obwarzanki, piernikowe

Możesz również cieszyć się:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating