Mąkę, wodę, sól, żółtka, miód i drożdże połącz ze sobą w misce. Wyrabiaj tak długo, aż ciasto zacznie formować zgrabną kulę, będzie gładkie i sprężyste. Jeśli będzie Ci wygodniej, wyłóż w celu wyrabiania na blat. Po skończeniu odłóż ciasto do miski.
Przyprawę piernikową połącz w miseczce z łyżką wody. Chcemy, żeby powstała gładka masa, dająca się rozsmarować. Jeśli potrzeba, dodaj odrobinę więcej wody.
Wyłóż masę piernikową na ciasto w misce. Wyrabiaj do połączenia, jednak nie za długo, dosłownie kilka sekund. Chcemy, żeby powstał piękny, marmurkowy wzór. Piernikowa masa ma się pojawiać w pewnych miejscach i znikać z innych. Nada to obwarzankom wyjątkowy wygląd!
Przykryj miskę i odłóż na 1-2 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Oprósz blat mąką i wyłóż ciasto. Odgazuj i uformuj osiem różnych kulek. Odłóż na 15 minut.
W tym czasie przygotuj osiem małych arkuszy papieru do pieczenia (ok.15x15 cm)
Uformuj obwarzanki. Weź pierwszą z ośmiu części i przedziel na pół. Obie połówki zroluj w wałeczek o długości ok.25 cm. Wałeczki złącz ze sobą z jednej strony,
a następnie spleć, owijając je wokół siebie.
Zlep warkoczyk z ciasta i zwiń w krążek. Tak przygotowany obwarzanek odłóż na przygotowany wcześniej mały arkusz papieru do pieczenia.
Uformuj w ten sposób osiem obwarzanków, przykryj czystą ściereczką i odstaw na 30-60 minut do wyrośnięcia. Powinny trochę urosnąć i być wyraźnie napowietrzone.
W tym czasie wymieszaj łyżkę cukru z cynamonem (ok.łyżeczki, mniej lub więcej, w zależności od tego, jak bardzo lubisz cynamon:). Wyłóż też blachę papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Zagotuj garnek z wodą (ok.3l). Do gotującej wody dodaj sodę oczyszczoną.
Trzymając za brzegi papieru do pieczenia, przenieś pierwszy obwarzanek do wody. Gotuj przez 30 sekund, a następnie obróć go na drugą stronę, za pomocą łyżki cedzakowej, czy widelca, ściągając papier.
Gotuj drugie 30 sekund, następnie dokładnie odcedź i przenieś na blachę. Ugotuj w ten sposób wszystkie obwarzanki.
Kiedy będą jeszcze wilgotne, posyp każdy cynamonowym cukrem.
Piecz przez 20-22 minuty, aż będą zarumienione na złoto. Studź na kratce. Smacznego!