
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy
Chleb, którego potrzeba jesienią. Domowy, pachnący, prosty. Kiedy potrzebujesz odpocząć, ale jednocześnie mieć chleb za mniej, niż trzy godziny.
Sprzęt
- 1 miska
- 1 forma do chleba (moja ma wymiary 20x11x11cm, ale sprawdzi się też klasyczna, np.27x10x7cm)
Składniki
- 65 ml ciepłej wody
- 1 łyżka syropu klonowego
- 7 g drożdży instant
- 250 ml mleka
- 7 g soli
- 380 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 100 g mąki orkiszowej jasnej
- 3 łyżki oliwy
Instrukcje
- W dużej misce wymieszaj wodę z syropem klonowym. Posyp drożdżami i odstaw na 10-15 minut, aż napęcznieją.
- Dodaj mleko, sól, oliwę, 100g mąki orkiszowej jasnej i 280g mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Zacznij wyrabiać do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.
- Dodawaj po trochu pozostałe 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Producenci oferują mąkę o różnym stopniu zmielenia. Mąka mniej zmielona będzie bardziej chłonąć wodę. Wyrabiaj ciasto przez 6-7 minut, aż stanie się gładkie, sprężyste, zwarte, ale wciąż miękkie. Możliwe, że wykorzystasz mniej mąki, niż podałam. Możesz samodzielnie dostosować proporcje, żeby chleb nie wyszedł za twardy.
- Uformuj kulę, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
- Wyłóż formę do pieczenia chleba papierem do pieczenia.
- Po godzinie wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Spłaszcz ciasto na kształt prostokątu. Uformuj rulon o szerokości Twojej formy do pieczenia chleba. To moment, w którym oprószyłam bochenek otrębami pszennymi. Możesz też wykorzystać ulubione ziarna lub zostawić bochenek bez dodatków.
- Przełóż bochenek do formy, przykryj i odstaw do drugiego wyrośnięcia na pół godziny.
- Podczas wyrastania, nagrzej piekarnik do 180 stopni.
- Piecz bochenek przez 45 minut w 180 stopniach. Możesz umieścić w piekarniku żaroodporne naczynie z parującą wodą.
- Wyjmij z formy po 5 minutach od upieczenia. Studź na kratce.
- Smacznego!
Uwagi
Znajdziesz mnie na Instagramie:)! https://www.instagram.com/u.pochlebnej/
Zajrzyj i rozgość się dla wielu chlebkowych inspiracji i nie tylko;)
Hej, czy zamiast syropu klonowego może być miód a zamiast mleka mleko owsiane?
Myślę, że tak:)! Pozdrowienia!
Ten przepis zostanie ze mna na wiecznosc bo upiekłam dzieki Tobie piękny i pyszny chlebek. Zmieniłam to, ze w 100 g dodatkowej maki dałam make graham bo taka miałam. Jestem zachwycona! W koncy prosty przepis, ktpry wychodzi. Dziękuję!