Pełnoziarnisty chleb orkiszowy

Chleb, którego potrzeba jesienią. Domowy, pachnący, prosty. Kiedy potrzebujesz odpocząć, ale jednocześnie mieć chleb za mniej, niż trzy godziny.
5 from 1 vote
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Czas oczekiwania 2 godziny
Rodzaj Chleb

Sprzęt

  • 1 miska
  • 1 forma do chleba (moja ma wymiary 20x11x11cm, ale sprawdzi się też klasyczna, np.27x10x7cm)

Składniki
  

  • 65 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 7 g drożdży instant
  • 250 ml mleka
  • 7 g soli
  • 380 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 100 g mąki orkiszowej jasnej
  • 3 łyżki oliwy

Instrukcje
 

  • W dużej misce wymieszaj wodę z syropem klonowym. Posyp drożdżami i odstaw na 10-15 minut, aż napęcznieją.
  • Dodaj mleko, sól, oliwę, 100g mąki orkiszowej jasnej i 280g mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Zacznij wyrabiać do momentu, aż wszystkie składniki się połączą.
  • Dodawaj po trochu pozostałe 100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej. Producenci oferują mąkę o różnym stopniu zmielenia. Mąka mniej zmielona będzie bardziej chłonąć wodę. Wyrabiaj ciasto przez 6-7 minut, aż stanie się gładkie, sprężyste, zwarte, ale wciąż miękkie. Możliwe, że wykorzystasz mniej mąki, niż podałam. Możesz samodzielnie dostosować proporcje, żeby chleb nie wyszedł za twardy.
  • Uformuj kulę, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.
  • Wyłóż formę do pieczenia chleba papierem do pieczenia.
  • Po godzinie wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Spłaszcz ciasto na kształt prostokątu. Uformuj rulon o szerokości Twojej formy do pieczenia chleba. To moment, w którym oprószyłam bochenek otrębami pszennymi. Możesz też wykorzystać ulubione ziarna lub zostawić bochenek bez dodatków.
  • Przełóż bochenek do formy, przykryj i odstaw do drugiego wyrośnięcia na pół godziny.
  • Podczas wyrastania, nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Piecz bochenek przez 45 minut w 180 stopniach. Możesz umieścić w piekarniku żaroodporne naczynie z parującą wodą.
  • Wyjmij z formy po 5 minutach od upieczenia. Studź na kratce.
  • Smacznego!

Uwagi

Znajdziesz mnie na Instagramie:)! https://www.instagram.com/u.pochlebnej/
Zajrzyj i rozgość się dla wielu chlebkowych inspiracji i nie tylko;)

Możesz również cieszyć się:

3 komentarze

  1. 5 gwiazdek
    Ten przepis zostanie ze mna na wiecznosc bo upiekłam dzieki Tobie piękny i pyszny chlebek. Zmieniłam to, ze w 100 g dodatkowej maki dałam make graham bo taka miałam. Jestem zachwycona! W koncy prosty przepis, ktpry wychodzi. Dziękuję!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating