Pełnoziarnisty chleb 3 kasze z żurawiną

Szybki chleb, pełnoziarnista niespodzianka. 3 rodzaje kasz, płatki owsiane, nasiona i jesienna żurawina. Może być gotowy jeszcze dziś!
Czas przygotowania 3 godziny
Czas gotowania 35 minuty
Łączny czas 3 godziny 35 minuty
Rodzaj Chleb

Sprzęt

  • 1 miska
  • 1 forma do chleba (moja ma 21x11x11 cm, ale piekłam też w 26x10x8cm, wyszedł niższy i łatwiej się go kroiło)

Składniki
  

  • 300 g ciepłego mleka (lub napoju roślinnego, ewentualnie wody)30
  • 30 g miękkiego masła
  • 4 g drożdży instant
  • 40 g syropu klonowego
  • 220 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub graham
  • 180 g mąki pszennej chlebowej
  • 20 g kaszy bulgur
  • 15 g kaszy jaglanej
  • 15 g kaszy quinoa
  • 10 g sezamu
  • 40 g siemienia lnianego
  • 7 g soli
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 50 g nasion słonecznika
  • 100-120 g suszonej żurawiny

Instrukcje
 

  • Pogrzej mleko, aby było przyjemnie ciepłe lecz nie gorące.
  • W dużej misce połącz wszystkie składniki prócz nasion słonecznika i żurawiny. Nie musisz gotować kasz przed dodaniem do ciasta. Wyrabiaj, aż składniki złączą się w jednolite, ale lepkie ciasto.
  • Dodaj nasiona słonecznika i żurawinę i wyrabiaj, aż zauważysz, że ciasto zaczęło tworzyć zwartą masę. Powinno to zająć ok.5-6 minut.
  • Odstaw na chwilę miskę z ciastem i przygotuj formę do chleba. Wysmaruj ją masłem i oprósz mąką, spryskaj oliwą lub wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ciasto będzie wciąż odrobinę klejące, więc wyłóż je na oprószony blat mąką. Uformuj podłużny bochenek o długości Twojej formy. Nie ma na to dokładnego sposobu, po prostu postaraj się uzyskać satysfakcjonujący, gładki kształt.
  • Bochenek przełóż do formy, wyrównaj i posyp płatkami owsianymi. Jeśli Twoje ciasto nie będzie wystarczająco klejące, by płatki się na nim trzymały, możesz go spryskać wodą przed posypaniem.
  • Formę przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na ok.3 godziny do wyrośnięcia.
  • Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
  • Ciasto gotowe do pieczenia będzie miało uniesioną powierzchnię, a między płatkami owsianymi dojrzysz malutkie pojedyncze bąbelki powietrza. Jeśli ciasto opada, a bochenek zrobił się płaski, znaczy to, że wyrastał za długo. Postaraj się złapać odpowiedni moment na pieczenie:).
  • Piecz w 175 stopniach przez 35 minut, do uzyskania pięknego, złocistego koloru chleba.
  • Po wyjęciu z piekarnika, zostaw w formie na 5 minut, po czym wyłóż na kratkę. W czasie studzenia, bochenek będzie się wciąż wiązał w środku. Pamiętaj, żeby odczekać przynajmniej 2 godziny przed przekrojeniem. Jeśli pokroisz go za szybko, może się kruszyć.
  • Warto czekać, smacznego!:)

Uwagi

Jeśli Twoja mąka pełnoziarnista ma duże części ziarna, zamień ją na graham.
 
Znajdziesz mnie na Instagramie! —> @u.pochlebnej – tu wiele inspiracji i sposobów na formowanie bochenków:)
Słowo kluczowe chleb, drożdże, kasza, nasiona, pełnoziarnisty, żurawina

Możesz również cieszyć się:

1 komentarz

  1. Byłem naprawdę szczęśliwy, że trafiłem na ten wpis. Wielu autorom wydaje się, że posiadają odpowiednią wiedzę na poruszany przez siebie temat, ale tak nie jest. Stąd też moje ogromne zaskoczenie. Po prostu świetny artykuł. Koniecznie będę rekomendował to miejsce i regularnie wpadał, aby poczytać nowe posty.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating