Cofnij

Pełnoziarnisty chleb 3 kasze z żurawiną

Szybki chleb, pełnoziarnista niespodzianka. 3 rodzaje kasz, płatki owsiane, nasiona i jesienna żurawina. Może być gotowy jeszcze dziś!
Czas przygotowania 3 godziny
Czas gotowania 35 minuty
Łączny czas 3 godziny 35 minuty
Rodzaj Chleb

Sprzęt

  • 1 miska
  • 1 forma do chleba (moja ma 21x11x11 cm, ale piekłam też w 26x10x8cm, wyszedł niższy i łatwiej się go kroiło)

Składniki
  

  • 300 g ciepłego mleka (lub napoju roślinnego, ewentualnie wody)30
  • 30 g miękkiego masła
  • 4 g drożdży instant
  • 40 g syropu klonowego
  • 220 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub graham
  • 180 g mąki pszennej chlebowej
  • 20 g kaszy bulgur
  • 15 g kaszy jaglanej
  • 15 g kaszy quinoa
  • 10 g sezamu
  • 40 g siemienia lnianego
  • 7 g soli
  • 50 g płatków owsianych górskich
  • 50 g nasion słonecznika
  • 100-120 g suszonej żurawiny

Instrukcje
 

  • Pogrzej mleko, aby było przyjemnie ciepłe lecz nie gorące.
  • W dużej misce połącz wszystkie składniki prócz nasion słonecznika i żurawiny. Nie musisz gotować kasz przed dodaniem do ciasta. Wyrabiaj, aż składniki złączą się w jednolite, ale lepkie ciasto.
  • Dodaj nasiona słonecznika i żurawinę i wyrabiaj, aż zauważysz, że ciasto zaczęło tworzyć zwartą masę. Powinno to zająć ok.5-6 minut.
  • Odstaw na chwilę miskę z ciastem i przygotuj formę do chleba. Wysmaruj ją masłem i oprósz mąką, spryskaj oliwą lub wyłóż papierem do pieczenia.
  • Ciasto będzie wciąż odrobinę klejące, więc wyłóż je na oprószony blat mąką. Uformuj podłużny bochenek o długości Twojej formy. Nie ma na to dokładnego sposobu, po prostu postaraj się uzyskać satysfakcjonujący, gładki kształt.
  • Bochenek przełóż do formy, wyrównaj i posyp płatkami owsianymi. Jeśli Twoje ciasto nie będzie wystarczająco klejące, by płatki się na nim trzymały, możesz go spryskać wodą przed posypaniem.
  • Formę przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na ok.3 godziny do wyrośnięcia.
  • Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
  • Ciasto gotowe do pieczenia będzie miało uniesioną powierzchnię, a między płatkami owsianymi dojrzysz malutkie pojedyncze bąbelki powietrza. Jeśli ciasto opada, a bochenek zrobił się płaski, znaczy to, że wyrastał za długo. Postaraj się złapać odpowiedni moment na pieczenie:).
  • Piecz w 175 stopniach przez 35 minut, do uzyskania pięknego, złocistego koloru chleba.
  • Po wyjęciu z piekarnika, zostaw w formie na 5 minut, po czym wyłóż na kratkę. W czasie studzenia, bochenek będzie się wciąż wiązał w środku. Pamiętaj, żeby odczekać przynajmniej 2 godziny przed przekrojeniem. Jeśli pokroisz go za szybko, może się kruszyć.
  • Warto czekać, smacznego!:)

Uwagi

Jeśli Twoja mąka pełnoziarnista ma duże części ziarna, zamień ją na graham.
 
Znajdziesz mnie na Instagramie! ---> @u.pochlebnej - tu wiele inspiracji i sposobów na formowanie bochenków:)
Słowo kluczowe chleb, drożdże, kasza, nasiona, pełnoziarnisty, żurawina