Pogrzej mleko, aby było przyjemnie ciepłe lecz nie gorące.
W dużej misce połącz wszystkie składniki prócz nasion słonecznika i żurawiny. Nie musisz gotować kasz przed dodaniem do ciasta. Wyrabiaj, aż składniki złączą się w jednolite, ale lepkie ciasto.
Dodaj nasiona słonecznika i żurawinę i wyrabiaj, aż zauważysz, że ciasto zaczęło tworzyć zwartą masę. Powinno to zająć ok.5-6 minut.
Odstaw na chwilę miskę z ciastem i przygotuj formę do chleba. Wysmaruj ją masłem i oprósz mąką, spryskaj oliwą lub wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto będzie wciąż odrobinę klejące, więc wyłóż je na oprószony blat mąką. Uformuj podłużny bochenek o długości Twojej formy. Nie ma na to dokładnego sposobu, po prostu postaraj się uzyskać satysfakcjonujący, gładki kształt.
Bochenek przełóż do formy, wyrównaj i posyp płatkami owsianymi. Jeśli Twoje ciasto nie będzie wystarczająco klejące, by płatki się na nim trzymały, możesz go spryskać wodą przed posypaniem.
Formę przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na ok.3 godziny do wyrośnięcia.
Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
Ciasto gotowe do pieczenia będzie miało uniesioną powierzchnię, a między płatkami owsianymi dojrzysz malutkie pojedyncze bąbelki powietrza. Jeśli ciasto opada, a bochenek zrobił się płaski, znaczy to, że wyrastał za długo. Postaraj się złapać odpowiedni moment na pieczenie:).
Piecz w 175 stopniach przez 35 minut, do uzyskania pięknego, złocistego koloru chleba.
Po wyjęciu z piekarnika, zostaw w formie na 5 minut, po czym wyłóż na kratkę. W czasie studzenia, bochenek będzie się wciąż wiązał w środku. Pamiętaj, żeby odczekać przynajmniej 2 godziny przed przekrojeniem. Jeśli pokroisz go za szybko, może się kruszyć.
Warto czekać, smacznego!:)