Pełnoziarniste mini chlebki

Mini chlebki są urocze. Całe więc szczęście, że możemy upiec trzy na raz! Wtedy jeden możemy zjeść na świeżo, drugim się z kimś się podzielić, a trzeci zamrozić na później. Pełnoziarniste i zdrowe, delikatne i aromatyczne. Pyszne!
Czas przygotowania 3 godziny 30 minuty
Rodzaj Chleb
Porcje 3 mini chlebki lub 1 duży

Sprzęt

  • 1 duża miska
  • 1 forma do chleba

Składniki
  

  • 350 g ciepłej wody
  • 4 g drożdży instant
  • 50 g miodu
  • 50 g oliwy z oliwek
  • 8 g soli
  • 20 g zmielonych ziaren siemienia lnianego
  • 25 g nasion słonecznika
  • 20 g sezamu
  • 40 g płatków owsianych górskich
  • 300 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej do posmarowania
  • 1 jajko do posmarowania
  • 1 garść ulubionych ziaren i nasion do posypania

Instrukcje
 

  • Do dużej miski wlej ciepłą wodę i połącz z drożdżami. Odczekaj kilka minut, aż zaczną pracować. Następnie dodaj miód i oliwę i dokładnie zamieszaj.
  • Dorzuć sól, mielony len, nasiona słonecznika, sezam, płatki owsiane i zamieszaj.
  • Na koniec dodaj obie mąki i wyrabiaj przez kilka minut, aż ciasto zacznie odklejać się od ścianek. Powinno stworzyć miękką kulę, choć wciąż pozostanie klejące.
  • Przykryj miskę i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
  • Po dwóch godzinach odgazuj ciasto i chwilę wyrabiaj w misce. Następnie wyłóż na blat oprószony mąką.
  • Ciasto podziel na trzy równe części. Z każdej uformuj kulę, a następnie zroluj w wałek o długości równej szerokości Twojej formy do chleba. Umieść bochenki jeden obok drugiego w formie, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Przykryj formę i odstaw jeszcze na godzinę do wyrośnięcia.
  • Po upływie godziny posmaruj bochenki skłóconym jajkiem i posyp ulubionymi ziarnami lub nasionami.
  • Piecz 30-40 minut w temperaturze 175 stopni. Jeśli chlebki zaczną bardzo się rumienić, przykryj je folią aluminiową i kontynuuj pieczenie.
  • Przed dzieleniem bochenków, wystudź całość na kratce. Smacznego!
Słowo kluczowe chleb, drożdże, pełnoziarnisty

Możesz również cieszyć się:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating