
Pełnoziarniste mini chlebki
Mini chlebki są urocze. Całe więc szczęście, że możemy upiec trzy na raz! Wtedy jeden możemy zjeść na świeżo, drugim się z kimś się podzielić, a trzeci zamrozić na później. Pełnoziarniste i zdrowe, delikatne i aromatyczne. Pyszne!
Sprzęt
- 1 duża miska
- 1 forma do chleba
Składniki
- 350 g ciepłej wody
- 4 g drożdży instant
- 50 g miodu
- 50 g oliwy z oliwek
- 8 g soli
- 20 g zmielonych ziaren siemienia lnianego
- 25 g nasion słonecznika
- 20 g sezamu
- 40 g płatków owsianych górskich
- 300 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej do posmarowania
- 1 jajko do posmarowania
- 1 garść ulubionych ziaren i nasion do posypania
Instrukcje
- Do dużej miski wlej ciepłą wodę i połącz z drożdżami. Odczekaj kilka minut, aż zaczną pracować. Następnie dodaj miód i oliwę i dokładnie zamieszaj.
- Dorzuć sól, mielony len, nasiona słonecznika, sezam, płatki owsiane i zamieszaj.
- Na koniec dodaj obie mąki i wyrabiaj przez kilka minut, aż ciasto zacznie odklejać się od ścianek. Powinno stworzyć miękką kulę, choć wciąż pozostanie klejące.
- Przykryj miskę i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
- Po dwóch godzinach odgazuj ciasto i chwilę wyrabiaj w misce. Następnie wyłóż na blat oprószony mąką.
- Ciasto podziel na trzy równe części. Z każdej uformuj kulę, a następnie zroluj w wałek o długości równej szerokości Twojej formy do chleba. Umieść bochenki jeden obok drugiego w formie, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Przykryj formę i odstaw jeszcze na godzinę do wyrośnięcia.
- Po upływie godziny posmaruj bochenki skłóconym jajkiem i posyp ulubionymi ziarnami lub nasionami.
- Piecz 30-40 minut w temperaturze 175 stopni. Jeśli chlebki zaczną bardzo się rumienić, przykryj je folią aluminiową i kontynuuj pieczenie.
- Przed dzieleniem bochenków, wystudź całość na kratce. Smacznego!