Do dużej miski wlej ciepłą wodę i połącz z drożdżami. Odczekaj kilka minut, aż zaczną pracować. Następnie dodaj miód i oliwę i dokładnie zamieszaj.
Dorzuć sól, mielony len, nasiona słonecznika, sezam, płatki owsiane i zamieszaj.
Na koniec dodaj obie mąki i wyrabiaj przez kilka minut, aż ciasto zacznie odklejać się od ścianek. Powinno stworzyć miękką kulę, choć wciąż pozostanie klejące.
Przykryj miskę i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia.
Po dwóch godzinach odgazuj ciasto i chwilę wyrabiaj w misce. Następnie wyłóż na blat oprószony mąką.
Ciasto podziel na trzy równe części. Z każdej uformuj kulę, a następnie zroluj w wałek o długości równej szerokości Twojej formy do chleba. Umieść bochenki jeden obok drugiego w formie, wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykryj formę i odstaw jeszcze na godzinę do wyrośnięcia.
Po upływie godziny posmaruj bochenki skłóconym jajkiem i posyp ulubionymi ziarnami lub nasionami.
Piecz 30-40 minut w temperaturze 175 stopni. Jeśli chlebki zaczną bardzo się rumienić, przykryj je folią aluminiową i kontynuuj pieczenie.
Przed dzieleniem bochenków, wystudź całość na kratce. Smacznego!