Mleczne bułki na zakwasie z cynamonem

Klasycznie puszyste i delikatne, ale słodkie tylko na tyle, żeby nie wybijał się w nich smak zakwasu. Wyjątkowe, bo na zakwasie właśnie i z jesiennym cynamonem. Dla wszystkich dzieci i dla dzieci w nas.
5 from 1 vote
Rodzaj Bułki, Zakwas

Sprzęt

  • mikser lub robot kuchenny
  • naczynie do pieczenia bułek (naczynie żaroodporne, forma lub tortownica)
  • mały rondelek
  • niewielka miseczka
  • szpatułka
  • duża miska

Składniki
  

Słodki zakwas

  • 30 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 75 g wody
  • 75 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 15 g cukru

Tangzhong

  • 165 g mleka (lub napoju roślinnego)
  • 40 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)

Ciasto właściwe

  • słodki zakwas z dnia poprzedniego
  • pasta tangzhong ostudzona
  • 180 g wody
  • 325 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 150 g mąki pszennej tortowej (typ 500)
  • 40 g cukru (tu jak najbardziej może być jego zamiennik, np.ksylitol)
  • 10 g soli
  • 90 g masła (miękkiego, ale nie roztopionego)
  • 1-2 łyżeczki cynamonu
  • + masło (do wysmarowania formy)
  • + jajko i łyżka mleka (do posmarowania bułek)

Instrukcje
 

  • Wieczorem przygotuj słodki zaczyn. W dużym słoiku wymieszaj zakwas z wodą, mąką i cukrem. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin.
  • Kolejny dzień zacznij od przygotowania pasty tangzhong. Do małego rondelka nalej mleko. Dodaj mąkę i zacznij pogrzewać na średnim ogniu. Starannie mieszaj szpatułką, likwidując grudki. Po kilku minutach masa zacznie gęstnieć. Kiedy osiągnie budyniową konsystencję, zdejmij z ognia. Przełóż do miseczki do ostudzenia.
  • Do miski miksera wlej wodę i dodaj ostudzoną tangzhong. Miksuj, aż pasta się rozpuści, a woda stanie się mleczna.
  • Dodaj słodki zakwas i cukier (lub zamiennik) i miksuj przez 2 minuty na średnich obrotach.
  • Następnie dodaj mąki i sól i miksuj przez ok.5-6 minut. Zacznij od wolnych obrotów. Ciasto będzie gęste i bardzo zwarte. W miarę wyrabiania, dzięki zakwasowi, będzie stawać się coraz bardziej elastyczne i miękkie.
  • Na koniec dodaj miękkie masło, najlepiej w 3 partiach, nie przerywając miksowania. Obserwuj, jak łączy się z ciastem, usuwając jego resztki ze ścianek miski.
  • Miksuj przez 4-5 minut, aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od ścianek miski.
  • Przełóż do dużej miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na pół godziny.
  • Wykonaj trzy serie stretch&fold co pół godziny. Jedna seria wygląda następująco: mokrymi dłońmi chwyć jedną stronę ciasta w misce i unieś do góry, rozciągając je, aż do uczucia oporu.
  • Następnie opuść ciasto i załóż je na siebie. Obróć miskę o 90 stopni i powtórz czynność. Wykonaj ją z czterech stron ciasta.
  • Po przeprowadzić trzech serii stretch&fold co pół godziny pozostaw ciasto do wyrośnięcia ciepłym miejscu. Powinna potrwać między 2-4 godziny, w zależności od temperatury w pomieszczeniu. Gotowe ciasto będzie wyraźnie wyrośnięte, jego powierzchnia przestanie się lepić, będzie sprawiać wrażenie lekkiego, napowietrzonego.
  • Po wyrośnięciu schowaj ciasto do lodówki na 15-30 minut. W tym czasie formę, w której zamierzasz piec bułeczki, posmaruj dokładnie masłem.
  • Schłodzone ciasto wyłóż na oprószony mąką blat. Podziel na 14-16 części. Każdą uformuj w niewielką kulkę w następujący sposób:
  • Rozciągnij ciasto,
  • zwiń
  • i zaokrąglij.
  • Układaj je równo w formie do pieczenia. Przykryj całość bawełnianym ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia jeszcze na 2-3 godziny w ciepłe miejsce.
  • Rozgrzej piekarnik o 220 stopni (góra-dół).
  • Wyrośnięte bułki posmaruj skłóconym jajkiem, zmieszanym z odrobiną mleka.
  • Piecz 20 minut w temperaturze 210 stopni, następnie obniż temperaturę do 175 stopni i piecz jeszcze 20 minut.
  • Upieczone bułki wyłóż na kratkę, obracając formę do góry dnem (uwaga! Jest bardzo gorąca).
  • Smacznego!

Uwagi

Niewielki dodatek cukru w zakwasie pomaga nam zakryć kwaskowatość wypieku na zakwasie. Mimo, że uwielbiam jego smak, w tym przepisie zdominowałby słodycz mlecznych bułeczek.
W zależności od tego, ile bułek postanowisz upiec, będą one ważyć między 70 a 80 g. Jeśli 14 szt, każda będzie ważyć bliżej 80g, jeśli 16 – ok.70g.
Znajdziesz mnie na Instagramie! https://www.instagram.com/u.pochlebnej/  – tutaj wiele wskazówek i chlebowych inspiracji:)!
Słowo kluczowe bułki, cynamon, mleczne, pszenny, zakwas

Możesz również cieszyć się:

1 komentarz

  1. 5 gwiazdek
    Dzień dobry bardzo podoba mi się to co Pani robi i wychodzi to super a te bułeczki to sztos, muszę sama upiec bo jestem bardzo ciekawa smaku na zakwasie , chleb orkiszowy wyszedł bardzo dobry, dziękuję za przepisy🌺

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating