Wieczorem przygotuj słodki zaczyn. W dużym słoiku wymieszaj zakwas z wodą, mąką i cukrem. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na 10-12 godzin.
Kolejny dzień zacznij od przygotowania pasty tangzhong. Do małego rondelka nalej mleko. Dodaj mąkę i zacznij pogrzewać na średnim ogniu. Starannie mieszaj szpatułką, likwidując grudki. Po kilku minutach masa zacznie gęstnieć. Kiedy osiągnie budyniową konsystencję, zdejmij z ognia. Przełóż do miseczki do ostudzenia.
Do miski miksera wlej wodę i dodaj ostudzoną tangzhong. Miksuj, aż pasta się rozpuści, a woda stanie się mleczna.
Dodaj słodki zakwas i cukier (lub zamiennik) i miksuj przez 2 minuty na średnich obrotach.
Następnie dodaj mąki i sól i miksuj przez ok.5-6 minut. Zacznij od wolnych obrotów. Ciasto będzie gęste i bardzo zwarte. W miarę wyrabiania, dzięki zakwasowi, będzie stawać się coraz bardziej elastyczne i miękkie.
Na koniec dodaj miękkie masło, najlepiej w 3 partiach, nie przerywając miksowania. Obserwuj, jak łączy się z ciastem, usuwając jego resztki ze ścianek miski.
Miksuj przez 4-5 minut, aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od ścianek miski.
Przełóż do dużej miski, przykryj bawełnianą ściereczką i odstaw na pół godziny.
Wykonaj trzy serie stretch&fold co pół godziny. Jedna seria wygląda następująco: mokrymi dłońmi chwyć jedną stronę ciasta w misce i unieś do góry, rozciągając je, aż do uczucia oporu.
Następnie opuść ciasto i załóż je na siebie. Obróć miskę o 90 stopni i powtórz czynność. Wykonaj ją z czterech stron ciasta.
Po przeprowadzić trzech serii stretch&fold co pół godziny pozostaw ciasto do wyrośnięcia ciepłym miejscu. Powinna potrwać między 2-4 godziny, w zależności od temperatury w pomieszczeniu. Gotowe ciasto będzie wyraźnie wyrośnięte, jego powierzchnia przestanie się lepić, będzie sprawiać wrażenie lekkiego, napowietrzonego.
Po wyrośnięciu schowaj ciasto do lodówki na 15-30 minut. W tym czasie formę, w której zamierzasz piec bułeczki, posmaruj dokładnie masłem.
Schłodzone ciasto wyłóż na oprószony mąką blat. Podziel na 14-16 części. Każdą uformuj w niewielką kulkę w następujący sposób:
Rozciągnij ciasto,
zwiń
i zaokrąglij.
Układaj je równo w formie do pieczenia. Przykryj całość bawełnianym ręcznikiem i odstaw do wyrośnięcia jeszcze na 2-3 godziny w ciepłe miejsce.
Rozgrzej piekarnik o 220 stopni (góra-dół).
Wyrośnięte bułki posmaruj skłóconym jajkiem, zmieszanym z odrobiną mleka.
Piecz 20 minut w temperaturze 210 stopni, następnie obniż temperaturę do 175 stopni i piecz jeszcze 20 minut.
Upieczone bułki wyłóż na kratkę, obracając formę do góry dnem (uwaga! Jest bardzo gorąca).
Smacznego!