Cynamonki na zakwasie

Cynamonki inaczej – od tradycyjnych różnią się ciastem i wyglądem! Przede wszystkim – ciasto na zakwasie, dzięki dłuższej fermentacji zyskujemy prawdziwe profity dla zdrowia – takie przekąska jest łaskawsza dla organizmu, łatwiej się trawi, nie zapycha, zawiera mniej glutenu (bo został częściowo strawiony przez zakwas), a ciasto wciąż jest pulchne i lekkie! Proponuję zawijasy z warkocza – to prosty, a efektowny sposób!
Rodzaj cynamonki, Przekąska

Sprzęt

  • 1 blaszka do muffinek na 12 sztuk
  • 12 papierowych foremek do muffinek
  • duża miska
  • wałek
  • nóż lub nożyk do pizzy

Składniki
  

  • 50 g płynnego zakwasu pszennego (levain)
  • 100 g wody
  • 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750

Ciasto właściwe

  • 250 g zaczynu pszennego (całość z dnia poprzedniego)
  • 190 g mleka lub napoju roślinnego
  • 115 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 35 g miodu lub syropu klonowego
  • 10 g soli
  • 450 g mąki pszennej chlebowej
  • 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej

Nadzienie

  • 100 g roztopionego masła
  • 170-190 g brązowego cukru (najlepiej drobnego)
  • 1,5-2,5 łyżeczek cynamonu

Dodatkowo

  • 1 jajko

Instrukcje
 

  • Rano przygotuj zaczyn. Wymieszaj zakwas z mąką i wodą, przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
  • Kiedy zaczyn będzie aktywny (po ok.4-6 godzinach), przygotuj ciasto właściwe. Za pomocą robota kuchennego, miksera lub rózgi kuchennej wymieszaj ze sobą mleko, zaczyn, jajka, masło i miód. Wyrabiaj przez ok.5 minut (na wolnych obrotach, jeśli używasz robota lub miksera).
  • Dodaj mąki i sól i wyrabiaj jeszcze przez przynajmniej 5 minut, usuwając resztki mąki i suchego ciasta ze ścianek miski. Możesz teraz zwiększyć obroty. Ciasto jest gotowe, jeśli uformowało zgrabną kulę (nie dłużej, niż 10-12 minut wyrabiania łącznie). Jeśli możesz rozciągnąć jego małą część do takiego stopnia, że przepuszcza światło bez jego rozrywania, jest mocne i gotowe do wyrastania.
  • Przykryj miskę z ciastem bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
  • Przeprowadź składanie ciasta. Jedna seria wygląda następująco: chwytamy ciasto z jednej strony i rozciągamy je do góry, do uczucia oporu, bez jego rozrywania,
  • a następnie zakładamy je na siebie. Następnie obracamy miskę o 90 stopni i chwytamy drugą stronę ciasta. Wykonujemy ten sam zabieg, nazywany stretch&fold. Rozciągamy i składamy ciasto z czterech stron (trzy razy obracamy miskę).
  • Przeprowadź trzy serie składania ciasta, każde w odstępie godziny. A następnie odstaw ciasto do wyrośnięcia jeszcze na 1,5 godziny.
  • Schowaj ciasto do lodówki do następnego ranka.
  • Kolejnego dnia przygotuj nadzienie. W tym celu wymieszaj po prostu roztopione masło z brązowym cukrem i cynamonem. Wyjmij też ciasto z lodówki (zajmij się tym rano, im dłużej będzie w lodówce, tym będzie stawać się kwaśniejsze).
  • Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj, aż osiągnie rozmiary ok.40×50 cm.
  • Wyłóż nadzienie na ciasto, niech zajmie 2/3 jego powierzchni (pozostawiając pusty pasek ciasta od dłuższego, górnego boku).
  • Ciągnąc za dłuższy, nieposmarowany nadzieniem bok ciasta, nałóż fragment w kierunku środka, do 1/3 całości.
  • Następnie nałóż dolny fragment ciasta (już z cynamonowym nadzieniem) w kierunku środka, na dwie wcześniejsze warstwy ciasta.
  • Ciasto na zakwasie jest bardzo elastyczne, możesz je delikatnie dociągnąć, żeby stworzyć równy, długi prostokąt.
  • Ciasto podziel na 12 równych pasków.
  • Każdą część nakrój nożem, aby stworzyć trzy cienkie paseczki, połączone ze sobą u góry.
  • Następnie spleć je w warkocz!
  • Tak przygotowaną cynamonie zawiń, tworząc kulkę. Nie muszą być idealne i identyczne. I tak wszystkie będą wyjątkowe i pyszne:).
  • Cynamonki umieść w blaszce z otworami do muffinek, wyłożonych papierowymi foremkami. Przykryj i odłóż do wyrośnięcia na 2,5 godziny, aż będą pulchne i miękkie.
  • Nagrzej piekarnik do 240 stopni.
  • Kiedy cynamonki będą gotowe, posmaruj je skłóconym jajkiem.
  • Obniż temperaturę w piekarniku i piecz przez 15-20 minut w 200 stopniach. Wyjmij je, kiedy będą zarumienione na złoto.
  • Studź na kratce, ale niezupełnie. Idealnie smakują jeszcze na ciepło. Smacznego!

Uwagi

Nie lubię zbyt słodkich cynamonek i cenię sobie, że to ciasto jest miodowe. Osobiście sama kończę wypiek na tym etapie i cieszę się cynamonkami w prostszej formie, ale na wierzch możesz przygotować też słodszy krem.
 Propozycja kremu: 60g miękkiego masła, 125g serka śmietankowego, 110g cukru (do smaku), 2 łyżki mleka, 0,5 łyżeczki cynamonu lub mielonych goździków. Całość wymieszaj i posmaruj każdą cynamonkę. Jeśli wolisz bardziej lejący krem, dodaj więcej mleka.
Znajdziesz mnie na Instagramie – @u.pochlebnej dużo się dzieje! Do zobaczenia:)!
Słowo kluczowe cynamon, przekąska, pszenny, zakwas

Możesz również cieszyć się:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating