
Cynamonki na zakwasie
Cynamonki inaczej – od tradycyjnych różnią się ciastem i wyglądem! Przede wszystkim – ciasto na zakwasie, dzięki dłuższej fermentacji zyskujemy prawdziwe profity dla zdrowia – takie przekąska jest łaskawsza dla organizmu, łatwiej się trawi, nie zapycha, zawiera mniej glutenu (bo został częściowo strawiony przez zakwas), a ciasto wciąż jest pulchne i lekkie! Proponuję zawijasy z warkocza – to prosty, a efektowny sposób!
Sprzęt
- 1 blaszka do muffinek na 12 sztuk
- 12 papierowych foremek do muffinek
- duża miska
- wałek
- nóż lub nożyk do pizzy
Składniki
- 50 g płynnego zakwasu pszennego (levain)
- 100 g wody
- 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750
Ciasto właściwe
- 250 g zaczynu pszennego (całość z dnia poprzedniego)
- 190 g mleka lub napoju roślinnego
- 115 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 35 g miodu lub syropu klonowego
- 10 g soli
- 450 g mąki pszennej chlebowej
- 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej
Nadzienie
- 100 g roztopionego masła
- 170-190 g brązowego cukru (najlepiej drobnego)
- 1,5-2,5 łyżeczek cynamonu
Dodatkowo
- 1 jajko
Instrukcje
- Rano przygotuj zaczyn. Wymieszaj zakwas z mąką i wodą, przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
- Kiedy zaczyn będzie aktywny (po ok.4-6 godzinach), przygotuj ciasto właściwe. Za pomocą robota kuchennego, miksera lub rózgi kuchennej wymieszaj ze sobą mleko, zaczyn, jajka, masło i miód. Wyrabiaj przez ok.5 minut (na wolnych obrotach, jeśli używasz robota lub miksera).
- Dodaj mąki i sól i wyrabiaj jeszcze przez przynajmniej 5 minut, usuwając resztki mąki i suchego ciasta ze ścianek miski. Możesz teraz zwiększyć obroty. Ciasto jest gotowe, jeśli uformowało zgrabną kulę (nie dłużej, niż 10-12 minut wyrabiania łącznie). Jeśli możesz rozciągnąć jego małą część do takiego stopnia, że przepuszcza światło bez jego rozrywania, jest mocne i gotowe do wyrastania.
- Przykryj miskę z ciastem bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Przeprowadź składanie ciasta. Jedna seria wygląda następująco: chwytamy ciasto z jednej strony i rozciągamy je do góry, do uczucia oporu, bez jego rozrywania,
- a następnie zakładamy je na siebie. Następnie obracamy miskę o 90 stopni i chwytamy drugą stronę ciasta. Wykonujemy ten sam zabieg, nazywany stretch&fold. Rozciągamy i składamy ciasto z czterech stron (trzy razy obracamy miskę).
- Przeprowadź trzy serie składania ciasta, każde w odstępie godziny. A następnie odstaw ciasto do wyrośnięcia jeszcze na 1,5 godziny.
- Schowaj ciasto do lodówki do następnego ranka.
- Kolejnego dnia przygotuj nadzienie. W tym celu wymieszaj po prostu roztopione masło z brązowym cukrem i cynamonem. Wyjmij też ciasto z lodówki (zajmij się tym rano, im dłużej będzie w lodówce, tym będzie stawać się kwaśniejsze).
- Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj, aż osiągnie rozmiary ok.40×50 cm.
- Wyłóż nadzienie na ciasto, niech zajmie 2/3 jego powierzchni (pozostawiając pusty pasek ciasta od dłuższego, górnego boku).
- Ciągnąc za dłuższy, nieposmarowany nadzieniem bok ciasta, nałóż fragment w kierunku środka, do 1/3 całości.
- Następnie nałóż dolny fragment ciasta (już z cynamonowym nadzieniem) w kierunku środka, na dwie wcześniejsze warstwy ciasta.
- Ciasto na zakwasie jest bardzo elastyczne, możesz je delikatnie dociągnąć, żeby stworzyć równy, długi prostokąt.
- Ciasto podziel na 12 równych pasków.
- Każdą część nakrój nożem, aby stworzyć trzy cienkie paseczki, połączone ze sobą u góry.
- Następnie spleć je w warkocz!
- Tak przygotowaną cynamonie zawiń, tworząc kulkę. Nie muszą być idealne i identyczne. I tak wszystkie będą wyjątkowe i pyszne:).
- Cynamonki umieść w blaszce z otworami do muffinek, wyłożonych papierowymi foremkami. Przykryj i odłóż do wyrośnięcia na 2,5 godziny, aż będą pulchne i miękkie.
- Nagrzej piekarnik do 240 stopni.
- Kiedy cynamonki będą gotowe, posmaruj je skłóconym jajkiem.
- Obniż temperaturę w piekarniku i piecz przez 15-20 minut w 200 stopniach. Wyjmij je, kiedy będą zarumienione na złoto.
- Studź na kratce, ale niezupełnie. Idealnie smakują jeszcze na ciepło. Smacznego!
Uwagi
Nie lubię zbyt słodkich cynamonek i cenię sobie, że to ciasto jest miodowe. Osobiście sama kończę wypiek na tym etapie i cieszę się cynamonkami w prostszej formie, ale na wierzch możesz przygotować też słodszy krem.
Propozycja kremu: 60g miękkiego masła, 125g serka śmietankowego, 110g cukru (do smaku), 2 łyżki mleka, 0,5 łyżeczki cynamonu lub mielonych goździków. Całość wymieszaj i posmaruj każdą cynamonkę. Jeśli wolisz bardziej lejący krem, dodaj więcej mleka. Znajdziesz mnie na Instagramie – @u.pochlebnej dużo się dzieje! Do zobaczenia:)!
Propozycja kremu: 60g miękkiego masła, 125g serka śmietankowego, 110g cukru (do smaku), 2 łyżki mleka, 0,5 łyżeczki cynamonu lub mielonych goździków. Całość wymieszaj i posmaruj każdą cynamonkę. Jeśli wolisz bardziej lejący krem, dodaj więcej mleka. Znajdziesz mnie na Instagramie – @u.pochlebnej dużo się dzieje! Do zobaczenia:)!