Rano przygotuj zaczyn. Wymieszaj zakwas z mąką i wodą, przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
Kiedy zaczyn będzie aktywny (po ok.4-6 godzinach), przygotuj ciasto właściwe. Za pomocą robota kuchennego, miksera lub rózgi kuchennej wymieszaj ze sobą mleko, zaczyn, jajka, masło i miód. Wyrabiaj przez ok.5 minut (na wolnych obrotach, jeśli używasz robota lub miksera).
Dodaj mąki i sól i wyrabiaj jeszcze przez przynajmniej 5 minut, usuwając resztki mąki i suchego ciasta ze ścianek miski. Możesz teraz zwiększyć obroty. Ciasto jest gotowe, jeśli uformowało zgrabną kulę (nie dłużej, niż 10-12 minut wyrabiania łącznie). Jeśli możesz rozciągnąć jego małą część do takiego stopnia, że przepuszcza światło bez jego rozrywania, jest mocne i gotowe do wyrastania.
Przykryj miskę z ciastem bawełnianą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
Przeprowadź składanie ciasta. Jedna seria wygląda następująco: chwytamy ciasto z jednej strony i rozciągamy je do góry, do uczucia oporu, bez jego rozrywania,
a następnie zakładamy je na siebie. Następnie obracamy miskę o 90 stopni i chwytamy drugą stronę ciasta. Wykonujemy ten sam zabieg, nazywany stretch&fold. Rozciągamy i składamy ciasto z czterech stron (trzy razy obracamy miskę).
Przeprowadź trzy serie składania ciasta, każde w odstępie godziny. A następnie odstaw ciasto do wyrośnięcia jeszcze na 1,5 godziny.
Schowaj ciasto do lodówki do następnego ranka.
Kolejnego dnia przygotuj nadzienie. W tym celu wymieszaj po prostu roztopione masło z brązowym cukrem i cynamonem. Wyjmij też ciasto z lodówki (zajmij się tym rano, im dłużej będzie w lodówce, tym będzie stawać się kwaśniejsze).
Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkuj, aż osiągnie rozmiary ok.40x50 cm.
Wyłóż nadzienie na ciasto, niech zajmie 2/3 jego powierzchni (pozostawiając pusty pasek ciasta od dłuższego, górnego boku).
Ciągnąc za dłuższy, nieposmarowany nadzieniem bok ciasta, nałóż fragment w kierunku środka, do 1/3 całości.
Następnie nałóż dolny fragment ciasta (już z cynamonowym nadzieniem) w kierunku środka, na dwie wcześniejsze warstwy ciasta.
Ciasto na zakwasie jest bardzo elastyczne, możesz je delikatnie dociągnąć, żeby stworzyć równy, długi prostokąt.
Ciasto podziel na 12 równych pasków.
Każdą część nakrój nożem, aby stworzyć trzy cienkie paseczki, połączone ze sobą u góry.
Następnie spleć je w warkocz!
Tak przygotowaną cynamonie zawiń, tworząc kulkę. Nie muszą być idealne i identyczne. I tak wszystkie będą wyjątkowe i pyszne:).
Cynamonki umieść w blaszce z otworami do muffinek, wyłożonych papierowymi foremkami. Przykryj i odłóż do wyrośnięcia na 2,5 godziny, aż będą pulchne i miękkie.
Nagrzej piekarnik do 240 stopni.
Kiedy cynamonki będą gotowe, posmaruj je skłóconym jajkiem.
Obniż temperaturę w piekarniku i piecz przez 15-20 minut w 200 stopniach. Wyjmij je, kiedy będą zarumienione na złoto.
Studź na kratce, ale niezupełnie. Idealnie smakują jeszcze na ciepło. Smacznego!