
Bułki na zakwasie z masłem czosnkowym i pietruszką
Fantastyczne i zakręcone bułeczki na co dzień lub na wyjątkowe okazje. Puszystością przewyższają bułki z piekarni! To wszystko dzięki zakwasowi pszennemu, skarbnicy puszystości i miękkości domowych wypieków.
Sprzęt
- 1 miska
- 1 nożyk (dobrze sprawdza się ten do pizzy!)
- 1 blacha z wyposażenia piekarnika
Składniki
- 530 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 290 g wody
- 100 g nieaktywnego zakwasu pszennego (levain) może być prosto z lodówki
- 7 g drożdży instant
- 40 g roztopionego masła
- 6 g soli
- 15 g brązowego cukru
Nadzienie
- 30 g roztopionego masła
- 1-2 ząbki czosnku
- kilka gałązek pietruszki
Instrukcje
- Wszystkie składniki, z wyjątkiem masła, mieszamy ze sobą za pomocą robota kuchennego lub ręcznie, w dużej misce. Wyrabiać tak długo, aż nie będzie widać suchej mąki. Na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy przez 4 minuty, aż ciasto zrobi się elastyczne i lśniące.
- Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
- W czasie wyrastania, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wówczas wykładamy je na blat, oprószony mąką. Ciasto rozciągamy do wymiarów ok.30×60 cm. Nie wałkujemy ciasta, lepiej je delikatnie rozciągać.
- Przygotowujemy nadzienie. Roztopione masło łączymy w miseczce z czosnkiem (użyj go tyle, ile lubisz). Osobno drobno siekamy listki pietruszki.
- Rozciągnięte ciasto smarujemy masłem czosnkowym i posypujemy pietruszką.
- Przecinamy ciasto na pół od strony węższego boku. Następnie przecinamy na cztery równe części od strony dłuższego z nich. Na koniec każdy pasek ciasta przecinamy na pół po długości, razem uzyskując 32 kawałki.
- Czas na formowanie bułek. Dwa paski z ciasta odklejamy od blatu (to naprawdę nie powinno stanowić problemu, nie obawiajcie się, ciasto jest bardzo elastyczne i się nie rwie). Nakładamy jeden kawałek na drugi i owijamy je, tworząc spiralę. Następnie zawijamy na kształt ślimaczka. Każda bułka może być inna, to nie powód do zmartwień! Nada to im tylko naturalny, rustykalny wygląd. Smaczne będą w każdej formie.
- Każdą bułkę przenosimy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy wszystkie bawełnianą ściereczką zostawiamy do wyrośnięcia na 30-60 minut.
- Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Kiedy będą wyraźnie puszyste, czas na pieczenie.
- Bułki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut, aż się delikatnie zarumienią.
- Najlepiej smakują jeszcze ciepłe! Można je przechowywać w lodówce do tygodnia i podgrzać zaraz przed podaniem. Smacznego!
Uwagi
Znajdziesz mnie na Instagramie @u.pochlebnej! Sposób formowania tych bułeczek zademonstrowałam na moim profilu.
Czosnek w ząbkach można zastąpić granulowanym, natomiast świeżą pietruszkę – suszoną wersją.