Bułki na zakwasie z masłem czosnkowym i pietruszką

Fantastyczne i zakręcone bułeczki na co dzień lub na wyjątkowe okazje. Puszystością przewyższają bułki z piekarni! To wszystko dzięki zakwasowi pszennemu, skarbnicy puszystości i miękkości domowych wypieków.
Rodzaj Bułki

Sprzęt

  • 1 miska
  • 1 nożyk (dobrze sprawdza się ten do pizzy!)
  • 1 blacha z wyposażenia piekarnika

Składniki
  

  • 530 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 290 g wody
  • 100 g nieaktywnego zakwasu pszennego (levain) może być prosto z lodówki
  • 7 g drożdży instant
  • 40 g roztopionego masła
  • 6 g soli
  • 15 g brązowego cukru

Nadzienie

  • 30 g roztopionego masła
  • 1-2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek pietruszki

Instrukcje
 

  • Wszystkie składniki, z wyjątkiem masła, mieszamy ze sobą za pomocą robota kuchennego lub ręcznie, w dużej misce. Wyrabiać tak długo, aż nie będzie widać suchej mąki. Na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy przez 4 minuty, aż ciasto zrobi się elastyczne i lśniące.
  • Miskę przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
  • W czasie wyrastania, ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wówczas wykładamy je na blat, oprószony mąką. Ciasto rozciągamy do wymiarów ok.30×60 cm. Nie wałkujemy ciasta, lepiej je delikatnie rozciągać.
  • Przygotowujemy nadzienie. Roztopione masło łączymy w miseczce z czosnkiem (użyj go tyle, ile lubisz). Osobno drobno siekamy listki pietruszki.
  • Rozciągnięte ciasto smarujemy masłem czosnkowym i posypujemy pietruszką.
  • Przecinamy ciasto na pół od strony węższego boku. Następnie przecinamy na cztery równe części od strony dłuższego z nich. Na koniec każdy pasek ciasta przecinamy na pół po długości, razem uzyskując 32 kawałki.
  • Czas na formowanie bułek. Dwa paski z ciasta odklejamy od blatu (to naprawdę nie powinno stanowić problemu, nie obawiajcie się, ciasto jest bardzo elastyczne i się nie rwie). Nakładamy jeden kawałek na drugi i owijamy je, tworząc spiralę. Następnie zawijamy na kształt ślimaczka. Każda bułka może być inna, to nie powód do zmartwień! Nada to im tylko naturalny, rustykalny wygląd. Smaczne będą w każdej formie.
  • Każdą bułkę przenosimy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy wszystkie bawełnianą ściereczką zostawiamy do wyrośnięcia na 30-60 minut.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Kiedy będą wyraźnie puszyste, czas na pieczenie.
  • Bułki wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut, aż się delikatnie zarumienią.
  • Najlepiej smakują jeszcze ciepłe! Można je przechowywać w lodówce do tygodnia i podgrzać zaraz przed podaniem. Smacznego!

Uwagi

Znajdziesz mnie na Instagramie @u.pochlebnej! Sposób formowania tych bułeczek zademonstrowałam na moim profilu.
 Czosnek w ząbkach można zastąpić granulowanym, natomiast świeżą pietruszkę – suszoną wersją.
Słowo kluczowe bułki, czosnek, pietruszka, pszenny, zakwas

Możesz również cieszyć się:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating