
Pierniczki na zakwasie
Szybkie w wykonaniu i wykorzystujące sporo resztek zakwasu pszennego z lodówki:). Klasycznie smaczne, aromatyczne i chrupiące!
Sprzęt
- mikser
- miska
- płaska blacha z wyposażenia piekarnika
Składniki
- 115 g miękkiego masła
- 50 g brązowego cukru
- 85 g miodu
- 1 jajko
- 280 g nieaktywnego zakwasu pszennego (może być prosto z lodówki)
- 1 łyżeczka wanilii (ekstraktu lub pasty)
- 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 385 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
Instrukcje
- Ubij mikserem masło z cukrem i miodem, aż powstanie puszysta masa.
- Dodaj zakwas, jajko, wanilię i przyprawę piernikową. Miksuj, aż w pełni złączą się z masłem.
- Na koniec dodaj mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Ugnieć rękoma zwarte ciasto, bez resztek suchej mąki.
- Zawiń ciasto w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 1-2 godziny.
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
- Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Podziel je na trzy części. Dwie z nich od razu schowaj z powrotem do lodówki. Trzecią część ciasta rozwałkuj na cienką warstwę, podsypując mąką, jeśli będzie za bardzo kleić się do blatu.
- Wycinaj pierniczki i układaj na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.

- Piecz w temperaturze 180 stopni przez 13-15 minut, do momentu, kiedy pierniczki będą ładnie zarumienione. Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości wycinanych pierniczków.
- Upieczone pierniczki studź na kratce, po czym dekoruj tak, jak lubisz. Smacznego!

Uwagi
Znajdziesz mnie na Instagramie —> @u.pochlebnej dużo wskazówek na temat pieczenia na zakwasie i kuchennych inspiracji:). Koniecznie daj znać, kiedy upieczesz te pierniczki!
