Cofnij

Pierniczki na zakwasie

Szybkie w wykonaniu i wykorzystujące sporo resztek zakwasu pszennego z lodówki:). Klasycznie smaczne, aromatyczne i chrupiące!
Rodzaj Ciastka, pierniczki

Sprzęt

  • mikser
  • miska
  • płaska blacha z wyposażenia piekarnika

Składniki
  

  • 115 g miękkiego masła
  • 50 g brązowego cukru
  • 85 g miodu
  • 1 jajko
  • 280 g nieaktywnego zakwasu pszennego (może być prosto z lodówki)
  • 1 łyżeczka wanilii (ekstraktu lub pasty)
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 385 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Instrukcje
 

  • Ubij mikserem masło z cukrem i miodem, aż powstanie puszysta masa.
  • Dodaj zakwas, jajko, wanilię i przyprawę piernikową. Miksuj, aż w pełni złączą się z masłem.
  • Na koniec dodaj mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Ugnieć rękoma zwarte ciasto, bez resztek suchej mąki.
  • Zawiń ciasto w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 1-2 godziny.
  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
  • Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Podziel je na trzy części. Dwie z nich od razu schowaj z powrotem do lodówki. Trzecią część ciasta rozwałkuj na cienką warstwę, podsypując mąką, jeśli będzie za bardzo kleić się do blatu.
  • Wycinaj pierniczki i układaj na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz w temperaturze 180 stopni przez 13-15 minut, do momentu, kiedy pierniczki będą ładnie zarumienione. Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości wycinanych pierniczków.
  • Upieczone pierniczki studź na kratce, po czym dekoruj tak, jak lubisz. Smacznego!

Uwagi

Znajdziesz mnie na Instagramie ---> @u.pochlebnej dużo wskazówek na temat pieczenia na zakwasie i kuchennych inspiracji:). Koniecznie daj znać, kiedy upieczesz te pierniczki!
Słowo kluczowe pierczniczki, pszenny, zakwas