280gnieaktywnego zakwasu pszennego(może być prosto z lodówki)
1łyżeczkawanilii(ekstraktu lub pasty)
2łyżeczkiprzyprawy piernikowej
385gmąkipszennej
1łyżeczkasody oczyszczonej
szczyptasoli
Instrukcje
Ubij mikserem masło z cukrem i miodem, aż powstanie puszysta masa.
Dodaj zakwas, jajko, wanilię i przyprawę piernikową. Miksuj, aż w pełni złączą się z masłem.
Na koniec dodaj mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Ugnieć rękoma zwarte ciasto, bez resztek suchej mąki.
Zawiń ciasto w folię spożywczą i schowaj do lodówki na 1-2 godziny.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Wyłóż ciasto na oprószony mąką blat. Podziel je na trzy części. Dwie z nich od razu schowaj z powrotem do lodówki. Trzecią część ciasta rozwałkuj na cienką warstwę, podsypując mąką, jeśli będzie za bardzo kleić się do blatu.
Wycinaj pierniczki i układaj na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 180 stopni przez 13-15 minut, do momentu, kiedy pierniczki będą ładnie zarumienione. Czas pieczenia może się różnić w zależności od wielkości wycinanych pierniczków.
Upieczone pierniczki studź na kratce, po czym dekoruj tak, jak lubisz. Smacznego!
Uwagi
Znajdziesz mnie na Instagramie ---> @u.pochlebnej dużo wskazówek na temat pieczenia na zakwasie i kuchennych inspiracji:). Koniecznie daj znać, kiedy upieczesz te pierniczki!