Kopytka na zakwasie z maślakami w kremowym sosie
Kiedy liście kleją się do butów i oblepiają nimi wspomnienia lata. Kiedy jestem po prostu głodna i mam ochotę na coś prostego, ale wyjątkowego. Przytulnie mięciutkie, pocieszająco domowe, odlatujące hen, w nowy kluseczkowy wymiar, o którym nawet mi się nie śniło. Same wskakują na talerz, zanim zdążę szepnąć ,,jesień".
Sprzęt
- głęboka patelnia do gotowania sosu
- duży garnek do gotowania kopytek
- praska do ziemniaków lub widelec
Składniki
Kopytka na zakwasie
- 1 kg ziemniaków ugotowanych i osudzonych
- 230-250 g mąki pszennej
- 90 g zakwasu pszennego (aktywnego lub też nie – więcej o tym w opisie)
- sól do smaku
Sos grzybowy
- 350 g świeżych maślaków lub innych grzybów, np. borowików, podrzybków
- 1 szaloka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- 200 ml śmietanki 30%
- 50-80 ml bulionu lub po prostu wrzątku
- 60 ml białego wina opcjonalnie
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól, pieprz do smaku
- kilka gałązek świeżej natki pietruszki
- 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie
Instrukcje
- Rozpocznij od przygotowania sosu. Maślaki starannie wyczyść, opłucz. Nie mocz ich w wodzie, za to, jeśli używasz maślaków, zdejmij lepki kożuszek z kapelusza. Pokrój je na kawałki i wrzuć na patelnię z odrobiną oliwy. Gdy woda odparuje, dodaj masło.

- Dodaj pokrojoną w kosteczkę szalotkę i sól. Zamieszaj i smaż, aż cebula zmięknie.

- Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wymieszaj. Dodaj pieprz i gałkę muszkatołową.
- Jeśli chcesz, dolej teraz wino. Zamieszaj i odparuj przez 3 minuty.

- Dodaj śmietankę i gotuj przez 5-7 minut, aż sos zgęstnieje. Wtedy dolej bulion. Gotuj jeszcze kilka minut. Na koniec dodaj sok z cytryny. Sos najlepiej smakuje, jeśli chwilę poczeka, grzyby zdążą wtedy oddać smak.
- Czas na kopytka. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, aż nie będzie w nich grudek. Wtedy dodaj zakwas, jajko, mąkę i sól i połącz. Dostaw ciasto na 10-15 minut, w tym czasie umyj i posiekaj natkę pietruszki i zaparz sobie herbatę. Podgrzej sos, jeśli zdążył ostygnąć.

- Wyłóż ciasto na posypany mąką blat i podziel na 4 części. Z każdej formuj wałeczek, rolując na blacie i podsypując mąką, jeśli będzie porzeba.

- Wałki dziel na kopytka o długości ok.2 cm.

- Kopytka gotuj partiami, nie wszystkie na raz. Wykładaj je do osolonego wrzątku, wymieszaj i, kiedy wypłyną, gotuj przez 3 minuty. Wyławiaj łyżką cedzakową na talerz.

- Polej kopytka sosem grzybowym i posyp natką pietruszki. Smacznego!

Uwagi
Zakwas w tym przepisie – jeśli chcesz użyć resztek zakwasu pszennego, śmiało! Kopytka wyjdą wtedy twardsze, zbliżone do tradycyjnych. Jeśli jednak skusisz się na przygotowanie aktywnego zakwasu, specjalnie do tego przepisu, uzyskasz wyjątkowo wyjątkowe i mięciutkie kopytka. Ja wolę puszystą wersję, ale wybór należy do Ciebie:)!
Te kopytka, jak to kopytka – smakują dobrze również z innymi sosami!
Znajdziesz mnie na Instagramie –> @u.pochlebnej – znajdziesz tam przepisy na zakwasy oraz wiele porad i inspiracji dotyczących pieczenia na zakwasie. Jeśli wypróbujesz ten przepis, koniecznie daj mi znać i oznacz mnie w Twoich stories:)!
Samych pyszności:)
Klara
