Rozpocznij od przygotowania sosu. Maślaki starannie wyczyść, opłucz. Nie mocz ich w wodzie, za to, jeśli używasz maślaków, zdejmij lepki kożuszek z kapelusza. Pokrój je na kawałki i wrzuć na patelnię z odrobiną oliwy. Gdy woda odparuje, dodaj masło.
Dodaj pokrojoną w kosteczkę szalotkę i sól. Zamieszaj i smaż, aż cebula zmięknie.
Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wymieszaj. Dodaj pieprz i gałkę muszkatołową.
Jeśli chcesz, dolej teraz wino. Zamieszaj i odparuj przez 3 minuty.
Dodaj śmietankę i gotuj przez 5-7 minut, aż sos zgęstnieje. Wtedy dolej bulion. Gotuj jeszcze kilka minut. Na koniec dodaj sok z cytryny. Sos najlepiej smakuje, jeśli chwilę poczeka, grzyby zdążą wtedy oddać smak.
Czas na kopytka. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, aż nie będzie w nich grudek. Wtedy dodaj zakwas, jajko, mąkę i sól i połącz. Dostaw ciasto na 10-15 minut, w tym czasie umyj i posiekaj natkę pietruszki i zaparz sobie herbatę. Podgrzej sos, jeśli zdążył ostygnąć.
Wyłóż ciasto na posypany mąką blat i podziel na 4 części. Z każdej formuj wałeczek, rolując na blacie i podsypując mąką, jeśli będzie porzeba.
Wałki dziel na kopytka o długości ok.2 cm.
Kopytka gotuj partiami, nie wszystkie na raz. Wykładaj je do osolonego wrzątku, wymieszaj i, kiedy wypłyną, gotuj przez 3 minuty. Wyławiaj łyżką cedzakową na talerz.
Polej kopytka sosem grzybowym i posyp natką pietruszki. Smacznego!