Cofnij

Kopytka na zakwasie z maślakami w kremowym sosie

Kiedy liście kleją się do butów i oblepiają nimi wspomnienia lata. Kiedy jestem po prostu głodna i mam ochotę na coś prostego, ale wyjątkowego. Przytulnie mięciutkie, pocieszająco domowe, odlatujące hen, w nowy kluseczkowy wymiar, o którym nawet mi się nie śniło. Same wskakują na talerz, zanim zdążę szepnąć ,,jesień".
Czas przygotowania 30 minuty
Rodzaj kluski, obiad

Sprzęt

  • głęboka patelnia do gotowania sosu
  • duży garnek do gotowania kopytek
  • praska do ziemniaków lub widelec

Składniki
  

Kopytka na zakwasie

  • 1 kg ziemniaków ugotowanych i osudzonych
  • 230-250 g mąki pszennej
  • 90 g zakwasu pszennego (aktywnego lub też nie - więcej o tym w opisie)
  • sól do smaku

Sos grzybowy

  • 350 g świeżych maślaków lub innych grzybów, np. borowików, podrzybków
  • 1 szaloka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oliwy
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 50-80 ml bulionu lub po prostu wrzątku
  • 60 ml białego wina opcjonalnie
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki
  • 1 łyżka soku z cytryny opcjonalnie

Instrukcje
 

  • Rozpocznij od przygotowania sosu. Maślaki starannie wyczyść, opłucz. Nie mocz ich w wodzie, za to, jeśli używasz maślaków, zdejmij lepki kożuszek z kapelusza. Pokrój je na kawałki i wrzuć na patelnię z odrobiną oliwy. Gdy woda odparuje, dodaj masło.
  • Dodaj pokrojoną w kosteczkę szalotkę i sól. Zamieszaj i smaż, aż cebula zmięknie.
  • Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wymieszaj. Dodaj pieprz i gałkę muszkatołową.
  • Jeśli chcesz, dolej teraz wino. Zamieszaj i odparuj przez 3 minuty.
  • Dodaj śmietankę i gotuj przez 5-7 minut, aż sos zgęstnieje. Wtedy dolej bulion. Gotuj jeszcze kilka minut. Na koniec dodaj sok z cytryny. Sos najlepiej smakuje, jeśli chwilę poczeka, grzyby zdążą wtedy oddać smak.
  • Czas na kopytka. Ziemniaki przeciśnij przez praskę, aż nie będzie w nich grudek. Wtedy dodaj zakwas, jajko, mąkę i sól i połącz. Dostaw ciasto na 10-15 minut, w tym czasie umyj i posiekaj natkę pietruszki i zaparz sobie herbatę. Podgrzej sos, jeśli zdążył ostygnąć.
  • Wyłóż ciasto na posypany mąką blat i podziel na 4 części. Z każdej formuj wałeczek, rolując na blacie i podsypując mąką, jeśli będzie porzeba.
  • Wałki dziel na kopytka o długości ok.2 cm.
  • Kopytka gotuj partiami, nie wszystkie na raz. Wykładaj je do osolonego wrzątku, wymieszaj i, kiedy wypłyną, gotuj przez 3 minuty. Wyławiaj łyżką cedzakową na talerz.
  • Polej kopytka sosem grzybowym i posyp natką pietruszki. Smacznego!

Uwagi

Zakwas w tym przepisie - jeśli chcesz użyć resztek zakwasu pszennego, śmiało! Kopytka wyjdą wtedy twardsze, zbliżone do tradycyjnych. Jeśli jednak skusisz się na przygotowanie aktywnego zakwasu, specjalnie do tego przepisu, uzyskasz wyjątkowo wyjątkowe i mięciutkie kopytka. Ja wolę puszystą wersję, ale wybór należy do Ciebie:)!
Te kopytka, jak to kopytka - smakują dobrze również z innymi sosami!
 
Znajdziesz mnie na Instagramie --> @u.pochlebnej - znajdziesz tam przepisy na zakwasy oraz wiele porad i inspiracji dotyczących pieczenia na zakwasie. Jeśli wypróbujesz ten przepis, koniecznie daj mi znać i oznacz mnie w Twoich stories:)! 
Samych pyszności:)
Klara
Słowo kluczowe kluski, kopytka, obiad, sos