
Chleb żytni jasny z morzem ziaren
Ten chleb to dowód na to, że sekret tkwi w prostocie. Na podstawie ulubionego chleba mistrza Jeffrey'a Hamelmana. Lekki, jak na chleb żytni i bajecznie łagodny, jak na ziarnisty bochenek. Prosty dla piekarza, bo cała magia dzieje się w cieście sama, z nieocenioną pomocą zakwasu. Wystarczy wymieszać składniki z zaczynem, dodać ulubione ziarna i czekać. Idealny wprost chleb dla zabieganych. Szybki i pyszny. Klasyczny, zdrowy, bezbłędny. Nic, tylko piec, jeść i tańczyć! Smacznego!
Sprzęt
- 1 miska
- 1 forma
- 1 słoik
- 1 kratka do studzenia
Składniki
Zaczyn
- 15 g zakwasu żytniego
- 160 g wody
- 180 g mąki żytniej pytlowej
Ciasto właściwe
- 120 g mąki żytniej pytlowej
- 155 g mąki pszennej chlebowej
- 200 g wody
- 8 g soli
- 4 garści ziaren (pestek dyni, nasion słonecznika, siemienia lnianego, sezamu, maku itp.)
- 1 zaczyn z dnia poprzedniego
- 5 g drożdży instant (opcjonalnie)
Instrukcje
- Pierwszego dnia wieczorem wymieszaj składniki na zaczyn, przykryj i odłóż do wyrośnięcia na 10-12 godzin.
- Drugiego dnia rano dodaj do zaczynu pozostałe składniki na ciasto właściwe, wymieszaj przez 3-4 minuty. Nasiona mogą być uprażone, ale nie muszą.
- Po uzyskaniu zwartej masy, bez śladów suchej mąki, przekładamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Bochenek przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia. Jeśli ciasto nie zawiera drożdży, może to potrwać kilka godzin. Ciasto z dodatkiem drożdży będzie gotowe już po trochę ponad godzinie. Wyrośnięte ciasto, gotowe do pieczenia, będzie obsypane malutkimi, pękającymi bąbelkami, wielkości ziarenek maku.
- Nagrzej piekarnik do 230 stopni.
- Spryskaj bochenek wodą i posyp ziarnami.
- Posyp bochenek ulubionymi ziarnami.
- Piecz 15 minut w temperaturze 230 stopni i kolejne 35-40 minut w temperaturze 215 stopni. Warto na spód piekarnika postawić żaroodporne naczynie z parującą wodą. Po upieczeniu zostawiamy chleb w formie na 5 minut, po czym wykładamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Wspaniały chlebek, robiłam już dwa razy i za każdym razem jest pyszny.
Taka mała prośba ode mnie, czy mogłabyś pisać wymiary foremek? 😉
Mam pytanie. Czy zakwas ma być aktywowany czy uśpiony (taki z lodówki) na co dzień tak przechowuję zakwas
Najlepiej zaczyn przygotowywać zawsze z aktywnego zakwasu:).
Jeśli zakwas jest dojrzały i w dobrej formie, można spróbować użyć go prosto z lodówki. Osiągniemy jednak zdecydowanie lepsze efekty, gdy, po wyjęciu z zimna, najpierw go dokarmimy, poczekamy, aż podrośnie i stanie się aktywny i wtedy wykorzystamy do przygotowania zakwasu. Pozdrowienia!
Czy mąka pytlowa to inna nazwa chlebowej typ 720? 🙃
Mąka pytlowa to żytnia typ 720:)
I czy mąka żytnia typ 815 nada się do zastąpienia 720, ewentualnie z małą modyfikacją ilości wody? 🙃 W Niemczech niestety mają jakieś inne typy mąk i nie produkują 720 😂
Myślę, że tak! Różnica może nie być jakoś bardzo znacząca:)
Pierwszy raz jestem zadowolona z wypieku chleba na zakwasie orkiszowym, dotąd nie mogłam znaleźć odpowiedniego przepisu, dziękuję bardzo
I dodam że w Hiszpanii mi ma za Wielkiego wyboru w mące i robię taka jaką mam akurat udało mi się dostać orkiszowa
Bardzo się cieszę, dziękuję za miłe słowa:)! Życzę samych udanych wypieków i pozdrawiam!
Chleb przepyszny. Polecam na 100 procent. ♥️
Dziękuję za miłe słowa:)! Pozdrowienia!