Chleb żytni jasny z morzem ziaren

Ten chleb to dowód na to, że sekret tkwi w prostocie. Na podstawie ulubionego chleba mistrza Jeffrey'a Hamelmana. Lekki, jak na chleb żytni i bajecznie łagodny, jak na ziarnisty bochenek. Prosty dla piekarza, bo cała magia dzieje się w cieście sama, z nieocenioną pomocą zakwasu. Wystarczy wymieszać składniki z zaczynem, dodać ulubione ziarna i czekać. Idealny wprost chleb dla zabieganych. Szybki i pyszny. Klasyczny, zdrowy, bezbłędny. Nic, tylko piec, jeść i tańczyć! Smacznego!
5 from 2 votes
Czas przygotowania 2 godziny
Czas gotowania 50 minuty
Przygotowanie zaczynu 10 godziny
Łączny czas 12 godziny 50 minuty
Rodzaj Chleb
Porcje 1 bochenek

Sprzęt

  • 1 miska
  • 1 forma
  • 1 słoik
  • 1 kratka do studzenia

Składniki
  

Zaczyn

  • 15 g zakwasu żytniego
  • 160 g wody
  • 180 g mąki żytniej pytlowej

Ciasto właściwe

  • 120 g mąki żytniej pytlowej
  • 155 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 g wody
  • 8 g soli
  • 4 garści ziaren (pestek dyni, nasion słonecznika, siemienia lnianego, sezamu, maku itp.)
  • 1 zaczyn z dnia poprzedniego
  • 5 g drożdży instant (opcjonalnie)

Instrukcje
 

  • Pierwszego dnia wieczorem wymieszaj składniki na zaczyn, przykryj i odłóż do wyrośnięcia na 10-12 godzin.
  • Drugiego dnia rano dodaj do zaczynu pozostałe składniki na ciasto właściwe, wymieszaj przez 3-4 minuty. Nasiona mogą być uprażone, ale nie muszą.
  • Po uzyskaniu zwartej masy, bez śladów suchej mąki, przekładamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Bochenek przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia. Jeśli ciasto nie zawiera drożdży, może to potrwać kilka godzin. Ciasto z dodatkiem drożdży będzie gotowe już po trochę ponad godzinie. Wyrośnięte ciasto, gotowe do pieczenia, będzie obsypane malutkimi, pękającymi bąbelkami, wielkości ziarenek maku.
  • Nagrzej piekarnik do 230 stopni.
  • Spryskaj bochenek wodą i posyp ziarnami.
  • Posyp bochenek ulubionymi ziarnami.
  • Piecz 15 minut w temperaturze 230 stopni i kolejne 35-40 minut w temperaturze 215 stopni. Warto na spód piekarnika postawić żaroodporne naczynie z parującą wodą. Po upieczeniu zostawiamy chleb w formie na 5 minut, po czym wykładamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.
Słowo kluczowe chleb, zakwas, żytni

Możesz również cieszyć się:

11 komentarzy

    1. Najlepiej zaczyn przygotowywać zawsze z aktywnego zakwasu:).
      Jeśli zakwas jest dojrzały i w dobrej formie, można spróbować użyć go prosto z lodówki. Osiągniemy jednak zdecydowanie lepsze efekty, gdy, po wyjęciu z zimna, najpierw go dokarmimy, poczekamy, aż podrośnie i stanie się aktywny i wtedy wykorzystamy do przygotowania zakwasu. Pozdrowienia!

  1. I czy mąka żytnia typ 815 nada się do zastąpienia 720, ewentualnie z małą modyfikacją ilości wody? 🙃 W Niemczech niestety mają jakieś inne typy mąk i nie produkują 720 😂

  2. 5 gwiazdek
    Pierwszy raz jestem zadowolona z wypieku chleba na zakwasie orkiszowym, dotąd nie mogłam znaleźć odpowiedniego przepisu, dziękuję bardzo
    I dodam że w Hiszpanii mi ma za Wielkiego wyboru w mące i robię taka jaką mam akurat udało mi się dostać orkiszowa

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating