Ten chleb to dowód na to, że sekret tkwi w prostocie. Na podstawie ulubionego chleba mistrza Jeffrey'a Hamelmana. Lekki, jak na chleb żytni i bajecznie łagodny, jak na ziarnisty bochenek. Prosty dla piekarza, bo cała magia dzieje się w cieście sama, z nieocenioną pomocą zakwasu. Wystarczy wymieszać składniki z zaczynem, dodać ulubione ziarna i czekać. Idealny wprost chleb dla zabieganych. Szybki i pyszny. Klasyczny, zdrowy, bezbłędny. Nic, tylko piec, jeść i tańczyć! Smacznego!
Pierwszego dnia wieczorem wymieszaj składniki na zaczyn, przykryj i odłóż do wyrośnięcia na 10-12 godzin.
Drugiego dnia rano dodaj do zaczynu pozostałe składniki na ciasto właściwe, wymieszaj przez 3-4 minuty. Nasiona mogą być uprażone, ale nie muszą.
Po uzyskaniu zwartej masy, bez śladów suchej mąki, przekładamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Bochenek przykrywamy i odkładamy do wyrośnięcia. Jeśli ciasto nie zawiera drożdży, może to potrwać kilka godzin. Ciasto z dodatkiem drożdży będzie gotowe już po trochę ponad godzinie. Wyrośnięte ciasto, gotowe do pieczenia, będzie obsypane malutkimi, pękającymi bąbelkami, wielkości ziarenek maku.
Nagrzej piekarnik do 230 stopni.
Spryskaj bochenek wodą i posyp ziarnami.
Posyp bochenek ulubionymi ziarnami.
Piecz 15 minut w temperaturze 230 stopni i kolejne 35-40 minut w temperaturze 215 stopni. Warto na spód piekarnika postawić żaroodporne naczynie z parującą wodą. Po upieczeniu zostawiamy chleb w formie na 5 minut, po czym wykładamy na kratkę do całkowitego ostygnięcia.