
Żytni chlebek dyniowy
Niewielki chleb dla dyniowych sceptyków, tak na spróbę. Jeśli jesteś wielbicielem dyni, polecam od razu podwoić przepis i upiec w większej blaszce! W żytnim wydaniu, wilgotny, aromatyczny, przepyszny.
Sprzęt
- 1 miska
- 1 forma do chleba (moja ma wymiary 20x11x11 cm, jeśli podwoisz proporcje, sprawdzi się dłuższa, ok.30x10x8cm)
Składniki
Zaczyn
- 25 g aktywnego zakwasu żytniego
- 125 g wody
- 125 g mąki żytniej pytlowej (typ 720)
Ciasto właściwe
- zaczyn z dnia poprzedniego
- 75 g gęstego puree z dyni (najbardziej lubię hokkaido lub muscat, ale sprawdzi się każda!)
- 70-100 g wody (w zależności od konsystencji puree dyniowego)
- 125 g mąki żytniej pytlowej (typ 720)
- 50 g mąki pszennej chlebowej
- 20-30 g prażonych pestek dyni (posiekanych lub połamanych)
- 5 g soli
Instrukcje
- Przygotuj zaczyn. Wymieszaj składniki, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 10-12 godzin (najlepiej na noc).
- Kolejnego dnia do miski wlej wodę i dodaj zaczyn oraz dyniowe puree. Dokładnie wymieszaj.
- Dodaj mąkę pszenną i sól i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę żytnią i pestki dyni i zamieszaj jeszcze przez chwilę.
- Przykryj miskę i odstaw na 10 minut do związania. W tym czasie wyłóż wybraną formę papierem do pieczenia.
- Wyłóż ciasto do formy i posyp pestkami dyni.
- Przykryj i odstaw na 2-2,5 godziny do wyrośnięcia.
- W zależności od temperatury w Twojej kuchni, może to trwać odrobinę krócej lub dłużej. Śledź wygląd bochenka. Kiedy będzie gotowy do pieczenia, jego powierzchnia będzie podniesiona i będzie pokryty malutkimi pęcherzykami powietrza. Jeśli jeszcze ich nie ma – poczekaj. Jeśli ciasto zaczęło opadać to znak, że wyrastało zbyt długo. Nadal możesz upiec swój chleb – wciąż będzie pyszny, może się różnić konsystencją i poziomem kwaskowatości.
- Nagrzej piekarnik do 230 stopni (góra-dół).
- Piecz 20 minut w temperaturze 230 stopni i jeszcze 15 minut w 210 stopniach.
- Ostudź na kratce przed krojeniem. Smacznego!
Uwagi
Jak przygotować domowe dyniowe puree:
Dynię umyj i pokrój w kawałki obierając ze skórki i usuwając pestki ze środka (dyni hokkaido nie trzeba obierać:). Gotuj przez 20 minut lub piecz w 200 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15-20 minut. Ostudź i zmiksuj na gładką masę. Tak przygotowane puree możesz przechowywać w lodówce przez 4-5 dni.
Znajdziesz mnie na Instagramie! https://www.instagram.com/u.pochlebnej/ Dużo tu chlebach inspiracji, wskazówek i praktycznych wiadomości o chlebie:)