Żytni chlebek dyniowy
Niewielki chleb dla dyniowych sceptyków, tak na spróbę. Jeśli jesteś wielbicielem dyni, polecam od razu podwoić przepis i upiec w większej blaszce! W żytnim wydaniu, wilgotny, aromatyczny, przepyszny.
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
Czas wyrastania 11 godziny godzin
Łączny czas 12 godziny godzin 15 minuty minut
Rodzaj Chleb, Zakwas, żytni
1 miska
1 forma do chleba (moja ma wymiary 20x11x11 cm, jeśli podwoisz proporcje, sprawdzi się dłuższa, ok.30x10x8cm)
Zaczyn
- 25 g aktywnego zakwasu żytniego
- 125 g wody
- 125 g mąki żytniej pytlowej (typ 720)
Ciasto właściwe
- zaczyn z dnia poprzedniego
- 75 g gęstego puree z dyni (najbardziej lubię hokkaido lub muscat, ale sprawdzi się każda!)
- 70-100 g wody (w zależności od konsystencji puree dyniowego)
- 125 g mąki żytniej pytlowej (typ 720)
- 50 g mąki pszennej chlebowej
- 20-30 g prażonych pestek dyni (posiekanych lub połamanych)
- 5 g soli
Przygotuj zaczyn. Wymieszaj składniki, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 10-12 godzin (najlepiej na noc).
Kolejnego dnia do miski wlej wodę i dodaj zaczyn oraz dyniowe puree. Dokładnie wymieszaj.
Dodaj mąkę pszenną i sól i dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę żytnią i pestki dyni i zamieszaj jeszcze przez chwilę.
Przykryj miskę i odstaw na 10 minut do związania. W tym czasie wyłóż wybraną formę papierem do pieczenia.
Wyłóż ciasto do formy i posyp pestkami dyni.
Przykryj i odstaw na 2-2,5 godziny do wyrośnięcia.
W zależności od temperatury w Twojej kuchni, może to trwać odrobinę krócej lub dłużej. Śledź wygląd bochenka. Kiedy będzie gotowy do pieczenia, jego powierzchnia będzie podniesiona i będzie pokryty malutkimi pęcherzykami powietrza. Jeśli jeszcze ich nie ma - poczekaj. Jeśli ciasto zaczęło opadać to znak, że wyrastało zbyt długo. Nadal możesz upiec swój chleb - wciąż będzie pyszny, może się różnić konsystencją i poziomem kwaskowatości.
Nagrzej piekarnik do 230 stopni (góra-dół).
Piecz 20 minut w temperaturze 230 stopni i jeszcze 15 minut w 210 stopniach.
Ostudź na kratce przed krojeniem. Smacznego!
Jak przygotować domowe dyniowe puree:
Dynię umyj i pokrój w kawałki obierając ze skórki i usuwając pestki ze środka (dyni hokkaido nie trzeba obierać:). Gotuj przez 20 minut lub piecz w 200 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 15-20 minut. Ostudź i zmiksuj na gładką masę. Tak przygotowane puree możesz przechowywać w lodówce przez 4-5 dni.
Znajdziesz mnie na Instagramie! https://www.instagram.com/u.pochlebnej/ Dużo tu chlebach inspiracji, wskazówek i praktycznych wiadomości o chlebie:)
Słowo kluczowe chleb, dynia, zakwas, żytni