
Żytnie drożdżówki na zakwasie ze śliwkami
Jeśli drożdżówki kojarzą się Tobie z plackiem lub bułką z owocami, to możesz już zmienić zdanie! Poznaj drożdżówki, jakich nie zna jeszcze nikt na świecie. Na zakwasie, żytnie, bez masła. Przepyszne, owocowe, i bardzo zdrowe! Wyjątkowe. Tylko uwaga: szybko znikają!
Sprzęt
- 1 miska
- 1 słoik lub miska (do wycinania okrągłóch drożdżówek)
- malakser (opcjonalnie)
Składniki
- 10 g zakwasu żytniego (aktywnego)
- 55 g wody
- 55 g mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000)
Ciasto właściwe
- 120 g zaczynu (całość z dnia poprzedniego)
- 100 g mąki żytniej pytlowej (typ 720)
- 350 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
- 1 duże jajko
- 200 ml ciepłego mleka
- 45 g ksylitolu lub cukru
- 3 g drożdży instant (zwłaszcza, jeśli nie jesteś pewien, czy zakwas jest dostatecznie aktywny)
- szczypta soli
- ok. 450 g śliwek (waga bez pestek)
Kruszonka
- 30 g zimnego masła
- 70 g mąki pszennej
- 15 g cukru pudru
Do posmarowania
- 1 jajko
Instrukcje
- Wieczorem przygotuj zaczyn. Zakwas wymieszaj z mąką i wodą, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok.10 godzin.
- Następnego dnia rano, w dużej misce wymieszaj wyrośnięty zaczyn z ciepłym mlekiem. Dodaj jajko i ksylitol lub cukier i połącz. Dosyp mąki, drożdże i soli zacznij zagniataj ciasto.
- Kiedy wszystkie składniki się połączą, wyłóż ciasto na czysty blat. Z początku masa będzie bardzo klejąca i trudna. Wkrótce poczujesz, jak zaczyna się uelastyczniać. Po 5 minutach wyrabiania będzie gotowe – gładkie i sprężyste. Uformuj kulę, odłóż do miski i przykryj ją. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 2-2,5 godziny.
- Po maksymalnie 2,5 godziny odgazuj ciasto i wyłóż na czysty, oprószony mąką blat. Rozwałkuj je do 0,3 – 0,5 cm grubości. Jeśli ciasto zacznie się kleić do blatu, możesz posypać je mąką.
- Za pomocą kubka, słoika lub miski wykrawaj okrągłe drożdżówki. Wycięte, układaj na blaszkach od piekarnika, wyłożonych papierem do pieczenia. Moje drożdżówki miały 10 cm średnicy i ułożyłam ich po 9 na dwóch blachach.
- Weź szklankę o średnicy dna mniejszej od średnicy Twoich drożdżówek. Przyciskaj dno szklanki na środku każdej drożdżówki, tworząc w niej wgłębienie.
- Umyj i osusz śliwki i usuń z nich pestki. Jeśli są duże, pokrój je na paski lub części. Jeśli masz niewielkie śliwki, możesz przekroić je po prostu na pół.
- Śliwki układaj w przygotowanych wgłębieniach w drożdżówkach. Blachy przykryj bawełnianymi ścierkami i odstaw do drugiego wyrośnięcia na godzinę.
- W tym czasie przygotuj kruszonkę. Lubię w tym celu korzystać z malaksera, bo zagniecenie ciasta zajmuje z jego pomocą kilkanaście sekund. Jeśli wolisz, możesz połączyć składniki na kruszonkę po prostu palcami. W opisie napisałam, że to drożdżówki bez masła, bo to wyjątkowe, że nie ma go w cieście. Jednak kruszonka bez masła to nie kruszonka;). Jeśli wolisz bardziej dietetyczne wydanie, po prostu pomiń ten krok.
- Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
- Po godzinie drożdżówki będą doskonale wyrośnięte.
- Posmaruj ich brzegi skłóconym jajkiem i posyp je kruszonką.
- Piecz blachy jedna po drugiej, 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Drożdżówki studź na kratce. Smacznego!
Uwagi
- Sprawdzą się tu także inne owoce, np. truskawki, brzoskwinie, czy czereśnie!
- Te drożdżówki z powodzeniem można zamrozić na później!