Cofnij

Żytnie drożdżówki na zakwasie ze śliwkami

Jeśli drożdżówki kojarzą się Tobie z plackiem lub bułką z owocami, to możesz już zmienić zdanie! Poznaj drożdżówki, jakich nie zna jeszcze nikt na świecie. Na zakwasie, żytnie, bez masła. Przepyszne, owocowe, i bardzo zdrowe! Wyjątkowe. Tylko uwaga: szybko znikają!
Czas przygotowania 4 godziny
Rodzaj Deser, Przekąska
Porcje 18 niewielkich drożdżówek

Sprzęt

  • 1 miska
  • 1 słoik lub miska (do wycinania okrągłóch drożdżówek)
  • malakser (opcjonalnie)

Składniki
  

  • 10 g zakwasu żytniego (aktywnego)
  • 55 g wody
  • 55 g mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000)

Ciasto właściwe

  • 120 g zaczynu (całość z dnia poprzedniego)
  • 100 g mąki żytniej pytlowej (typ 720)
  • 350 g mąki pszennej chlebowej (typ 750)
  • 1 duże jajko
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 45 g ksylitolu lub cukru
  • 3 g drożdży instant (zwłaszcza, jeśli nie jesteś pewien, czy zakwas jest dostatecznie aktywny)
  • szczypta soli
  • ok. 450 g śliwek (waga bez pestek)

Kruszonka

  • 30 g zimnego masła
  • 70 g mąki pszennej
  • 15 g cukru pudru

Do posmarowania

  • 1 jajko

Instrukcje
 

  • Wieczorem przygotuj zaczyn. Zakwas wymieszaj z mąką i wodą, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok.10 godzin.
  • Następnego dnia rano, w dużej misce wymieszaj wyrośnięty zaczyn z ciepłym mlekiem. Dodaj jajko i ksylitol lub cukier i połącz. Dosyp mąki, drożdże i soli zacznij zagniataj ciasto.
  • Kiedy wszystkie składniki się połączą, wyłóż ciasto na czysty blat. Z początku masa będzie bardzo klejąca i trudna. Wkrótce poczujesz, jak zaczyna się uelastyczniać. Po 5 minutach wyrabiania będzie gotowe - gładkie i sprężyste. Uformuj kulę, odłóż do miski i przykryj ją. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 2-2,5 godziny.
  • Po maksymalnie 2,5 godziny odgazuj ciasto i wyłóż na czysty, oprószony mąką blat. Rozwałkuj je do 0,3 - 0,5 cm grubości. Jeśli ciasto zacznie się kleić do blatu, możesz posypać je mąką.
  • Za pomocą kubka, słoika lub miski wykrawaj okrągłe drożdżówki. Wycięte, układaj na blaszkach od piekarnika, wyłożonych papierem do pieczenia. Moje drożdżówki miały 10 cm średnicy i ułożyłam ich po 9 na dwóch blachach.
  • Weź szklankę o średnicy dna mniejszej od średnicy Twoich drożdżówek. Przyciskaj dno szklanki na środku każdej drożdżówki, tworząc w niej wgłębienie.
  • Umyj i osusz śliwki i usuń z nich pestki. Jeśli są duże, pokrój je na paski lub części. Jeśli masz niewielkie śliwki, możesz przekroić je po prostu na pół.
  • Śliwki układaj w przygotowanych wgłębieniach w drożdżówkach. Blachy przykryj bawełnianymi ścierkami i odstaw do drugiego wyrośnięcia na godzinę.
  • W tym czasie przygotuj kruszonkę. Lubię w tym celu korzystać z malaksera, bo zagniecenie ciasta zajmuje z jego pomocą kilkanaście sekund. Jeśli wolisz, możesz połączyć składniki na kruszonkę po prostu palcami. W opisie napisałam, że to drożdżówki bez masła, bo to wyjątkowe, że nie ma go w cieście. Jednak kruszonka bez masła to nie kruszonka;). Jeśli wolisz bardziej dietetyczne wydanie, po prostu pomiń ten krok.
  • Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
  • Po godzinie drożdżówki będą doskonale wyrośnięte.
  • Posmaruj ich brzegi skłóconym jajkiem i posyp je kruszonką.
  • Piecz blachy jedna po drugiej, 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Drożdżówki studź na kratce. Smacznego!

Uwagi

  1. Sprawdzą się tu także inne owoce, np. truskawki, brzoskwinie, czy czereśnie!
  2. Te drożdżówki z powodzeniem można zamrozić na później!
Słowo kluczowe drożdżówki, śliwki, zakwas, żytni