Wieczorem przygotuj zaczyn. Zakwas wymieszaj z mąką i wodą, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok.10 godzin.
Następnego dnia rano, w dużej misce wymieszaj wyrośnięty zaczyn z ciepłym mlekiem. Dodaj jajko i ksylitol lub cukier i połącz. Dosyp mąki, drożdże i soli zacznij zagniataj ciasto.
Kiedy wszystkie składniki się połączą, wyłóż ciasto na czysty blat. Z początku masa będzie bardzo klejąca i trudna. Wkrótce poczujesz, jak zaczyna się uelastyczniać. Po 5 minutach wyrabiania będzie gotowe - gładkie i sprężyste. Uformuj kulę, odłóż do miski i przykryj ją. Odstaw ciasto do wyrośnięcia na 2-2,5 godziny.
Po maksymalnie 2,5 godziny odgazuj ciasto i wyłóż na czysty, oprószony mąką blat. Rozwałkuj je do 0,3 - 0,5 cm grubości. Jeśli ciasto zacznie się kleić do blatu, możesz posypać je mąką.
Za pomocą kubka, słoika lub miski wykrawaj okrągłe drożdżówki. Wycięte, układaj na blaszkach od piekarnika, wyłożonych papierem do pieczenia. Moje drożdżówki miały 10 cm średnicy i ułożyłam ich po 9 na dwóch blachach.
Weź szklankę o średnicy dna mniejszej od średnicy Twoich drożdżówek. Przyciskaj dno szklanki na środku każdej drożdżówki, tworząc w niej wgłębienie.
Umyj i osusz śliwki i usuń z nich pestki. Jeśli są duże, pokrój je na paski lub części. Jeśli masz niewielkie śliwki, możesz przekroić je po prostu na pół.
Śliwki układaj w przygotowanych wgłębieniach w drożdżówkach. Blachy przykryj bawełnianymi ścierkami i odstaw do drugiego wyrośnięcia na godzinę.
W tym czasie przygotuj kruszonkę. Lubię w tym celu korzystać z malaksera, bo zagniecenie ciasta zajmuje z jego pomocą kilkanaście sekund. Jeśli wolisz, możesz połączyć składniki na kruszonkę po prostu palcami. W opisie napisałam, że to drożdżówki bez masła, bo to wyjątkowe, że nie ma go w cieście. Jednak kruszonka bez masła to nie kruszonka;). Jeśli wolisz bardziej dietetyczne wydanie, po prostu pomiń ten krok.
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.
Po godzinie drożdżówki będą doskonale wyrośnięte.
Posmaruj ich brzegi skłóconym jajkiem i posyp je kruszonką.
Piecz blachy jedna po drugiej, 20-25 minut w temperaturze 190 stopni. Drożdżówki studź na kratce. Smacznego!