Gofry na zakwasie

Niemożliwe staje się możliwe. Pieczemy gofry na zakwasie. Przepis stworzony dla miłośników pieczywa na zakwasie pszennym, zmagającym się z odkładaniem resztek zakwasu ,,na później". Dzisiaj jest później, już dłużej nie trzeba czekać. Wystarczy upiec te pyszne, aromatyczne i chrupiące gofry.
Czas przygotowania 20 minuty
Rodzaj Gofry

Sprzęt

  • gofrownica
  • 1 miska

Składniki
  

  • 1 kubek lub szklanka nieaktywnego, płynnego zakwasu pszennego levain (prosto z lodówki)
  • 260 g ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru (lub innego słodziwa)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 240 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • 45 g roztopionego masła
  • 2 jajka

Instrukcje
 

  • W misce wymieszaj zakwas z ciepłym mlekiem za pomocą rózgi kuchennej. Powinny stworzyć jednolitą masę.
  • Dodaj jajka, cukier i ekstrakt waniliowy i dokładnie zamieszaj.
  • Dorzuć mąkę i sodę i mieszaj, aż nie będzie w cieście grudek mąki.
  • Na koniec dodaj roztopione, ostudzone masło i zamieszaj.
  • Ciasto nakładaj do porządnie rozgrzanej, naoliwionej gofrownicy i piecz do momentu, aż będą zarumienione (każda gofrownica ma inaczej, u mnie trwa to ok.3 minut). Gotowe gofry studź na kratce.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Słowo kluczowe gofry, pszenny, zakwas

Możesz również cieszyć się:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating