
Gofry na zakwasie
Niemożliwe staje się możliwe. Pieczemy gofry na zakwasie. Przepis stworzony dla miłośników pieczywa na zakwasie pszennym, zmagającym się z odkładaniem resztek zakwasu ,,na później". Dzisiaj jest później, już dłużej nie trzeba czekać. Wystarczy upiec te pyszne, aromatyczne i chrupiące gofry.
Sprzęt
- gofrownica
- 1 miska
Składniki
- 1 kubek lub szklanka nieaktywnego, płynnego zakwasu pszennego levain (prosto z lodówki)
- 260 g ciepłego mleka
- 1 łyżka cukru (lub innego słodziwa)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 240 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
- 45 g roztopionego masła
- 2 jajka
Instrukcje
- W misce wymieszaj zakwas z ciepłym mlekiem za pomocą rózgi kuchennej. Powinny stworzyć jednolitą masę.
- Dodaj jajka, cukier i ekstrakt waniliowy i dokładnie zamieszaj.
- Dorzuć mąkę i sodę i mieszaj, aż nie będzie w cieście grudek mąki.
- Na koniec dodaj roztopione, ostudzone masło i zamieszaj.
- Ciasto nakładaj do porządnie rozgrzanej, naoliwionej gofrownicy i piecz do momentu, aż będą zarumienione (każda gofrownica ma inaczej, u mnie trwa to ok.3 minut). Gotowe gofry studź na kratce.

- Podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

