Chleb żytni ciemny mocno śliwkowy

Czy przeciwieństwa naprawdę się przyciągają? W tym bochenku tak. Tu kwaskowy posmak zakwasu łączy się ze słodyczą śliwek i karmelową nutą słodu żytniego. Przeciwne wprost smaki tworzą przepyszną, bajeczną całość. To przepis dla cierpliwych, wytrwałych i dokładnych. Przepis, który nagradza cudownym wprost smakiem. Bogaty i nietypowy. Doskonały. I choć sezon śliwkowy właśnie się rozpoczyna, ten chleb można piec przez cały rok.
Czas przygotowania 2 godziny
Czas gotowania 50 minuty
Czas wyrastania zaczynów 16 godziny
Łączny czas 18 godziny 50 minuty
Rodzaj Chleb
Porcje 1 bochenek

Sprzęt

  • 2 słoiki
  • 1 miska
  • 1 forma do chleba

Składniki
  

Zaczyn wstępny

  • 90 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 50 g wody
  • 70 g mąki żytniej typ 1400 (sitkowej)

Zaczyn pełny

  • całość zaczynu wstępnego
  • 140 g wody
  • 140 G mąki żytniej typ 1400 (sitkowej)

Ciasto właściwe

  • całość zaczynu pełnego
  • 180 g wody
  • 40 g marmolady śliwkowej
  • 90 g mąki żytniej typ 1400 (sitkowej)
  • 90 g mąki żytniej typ 720 (pytlowej)
  • 10 g soli
  • 12 g słodu żytniego
  • 50 g suszonych śliwek

Instrukcje
 

  • Pierwszego dnia wieczorem przygotuj zaczyn wstępny: w dużym słoiku wymieszaj zaczyn z mąką i wodą i przykryj bawełnianą ściereczką. Odstaw do wyrośnięcia na ok.9 godzin.
  • Drugiego dnia rano, w świeżym, dużym słoiku do zaczynu wstępnego dodaj kolejną porcję mąki i wody. Przykryj i odstaw na 6 godzin do wyrośnięcia.
  • Do dużej miski nalej wodę i rozpuść w niej zaczyn pełny. Dodaj marmoladę i zamieszaj. Następnie dodaj mąki, sól i słód i zamieszaj, aby nie było już śladów suchej mąki. Na koniec dodaj pokrojone w kawałki suszone śliwki. Przenieś ciasto do formy, wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i odstaw na ok.2 godziny do wyrośnięcia.
  • Rozgrzej piekarnik do 240 stopni.
  • Wyrośnięty bochenek będzie miał na powierzchni pękające bąbelki wielkości główki od szpilki. To dobry moment na pieczenie. Piecz w temperaturze 240 stopni przez pierwsze 4-5 minut, następnie zmniejsz temperaturę 190 stopni i piecz kolejne 40 minut. Warto na dnie piekarnika umieścić naczynie z parującą wodą.
  • Po wyjęciu z piekarnika, bochenek studź w formie 5-10 minut, następnie wyjmij na kratkę. Pokrój dopiero jak całkowicie ostygnie. Smacznego!
Słowo kluczowe chleb, śliwki, zakwas, żytni

Możesz również cieszyć się:

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating