Cofnij

Żytnie placki z cukinii na zakwasie

Kiedy każdy podmuch wiatru strąca ostatnie liście z drzew, próbuję sprawdzonych, bezpiecznych rzeczy, ale w świeżej odsłonie. Szybkie żytnie placki, smakujące niespodzianką, której nie da się zaplanować.
Rodzaj obiad, placki

Sprzęt

  • tarka
  • tetra lub cienki ręcznik kuchenny
  • spora miska
  • patelnia

Składniki
  

  • 2 cukinie średniej wielkości
  • 2 jajka
  • 80 g zakwasu żyniego pełnoziarnistego aktywnego lub już trochę głodnego
  • 40 g mąki żytniej typ 720
  • 70-80 g mąki pszennej
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 pęczka szczypiorku
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia opcjonalnie, jeśli Twój zakwas jest bardzo przejrzały
  • 0,5 łyżeczki soli żeby cukinie puściły wodę
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa lub olej roślinny do smażenia

Instrukcje
 

  • Cukinie umyj, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wyłóż na talerz i posyp solą. Zostaw na 15 minut, czekając, aż puszczą wodę. Po tym czasie wyłóż cukinie na tetrę lub ręcznik i porządnie wyciśnij nadmiar płynu. Przełóż do miski.
  • Dodaj jajka, zakwas, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek i zamieszaj.
  • Dosyp mąki, proszek do pieczenia, jeśli używasz, sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.
  • Odstaw ciasto na pół godziny.
  • Rozgrzej patelnię, dodaj oliwę i nakładaj placki o objętości wielkości łyżki. Smaż przez 2-3 minuty z każdej strony, aż będą zarumienione.
  • Podawaj z kleksem kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego i dodatkowym szczypiorkiem. Smacznego!
  • Smacznego!

Uwagi

Zakwas w tym przepisie - nie fermentuje w cieście zbyt długo, więc nie wnosi dodatkowych właściwości prozdrowonych. Wciąż jednak ładnie spulchnia ciasto. Ważne jest, żeby przed smażeniem, dać ciastku odpocząć przez pół godziny. 
Jeśli chcesz uzyskać naprawdę puszyste placki, dodaj aktywny, dokarmiony zakwas (ok. 8 godzin wcześniej). Jeżeli jednak używasz reszek zakwasu, wyjmij go wcześniej z lodówki, ponieważ zimny hamuje reakcję. W tym wypadku dodaj do ciasta 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Znajdziesz mnie na Instagramie --> @u.pochlebnej - znajdziesz tam przepisy na zakwasy oraz wiele porad i inspiracji dotyczących pieczenia na zakwasie. Jeśli wypróbujesz ten przepis na żytnie placki z cukinii, koniecznie daj mi znać i oznacz mnie w Twoich stories:)! 
Słowo kluczowe cukinia, placki, zakwas, żytni