Coś z niczego, prawdziwe czary-mary. Z resztek zakwasu, które niekiedy lądują w koszu, czarujemy przepyszne krakersy dodając wyłącznie składniki, które i tak mamy w domu. Prosto i szybko, inaczej, niż na zakwasie zazwyczaj. Chrupiąca przekąska na filmowy wieczór, w dodatku pochlebnie zdrowa!
1 silikonowy pędzelek opcjonalnie, ale znacznie ułatwia sprawę
1 płaska duża blacha z wyposażenia piekarnika
Składniki
200gzakwasu żytniegonieaktywnego (niedokarmionego lub prosto z lodówki)
100gmąki chlebowejtyp 750
100gmąki żytniej pytlowejtyp 720
60gwody
50gmasław temperaturze pokojowej
szczyptasoli drobnoziarnistej
oliwa lub olejdo posmarowania
2łyżeczkisłodkiej paprykimielonej
1łyżeczkaoreganosuszonego
0,5łyżeczkiczosnkugranulowanego
odrobinachilli lub ostrej paprykijeśli lubisz
1garśćsezamudo posypania
1szczyptasoli gruboziarnistejdo posypania
Instrukcje
Wymieszaj wszystkie składniki w misce. Zagnieć zwarte ciasto.
Ciasto podziel na pół i uformuj dwie spłaszczone kule. Każdą owiń folią spożywczą i schowaj do lodówki na około godzinę.
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
Wyjmij pierwszą część ciasta z lodówki. Rozwałkuj na oprószonym mąką blacie, aż będzie miało 2-3 mm grubości. Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posmaruj ciasto olejem lub oliwą i posyp sezamem oraz gruboziarnistą solą.
Nożykiem do pizzy lub ostrym nożem kuchennym podziel ciasto na niewielkie krakersy. Możesz ucinać kwadraty, romby lub bawić się kształtem! Ciasto może czasem pękać, jest dość suche. Wtedy po prostu sklej je z powrotem.
Poprzesuwaj krakersy na blasze w taki sposób, żeby się nie dotykały. Widelcem zrób dziurki w każdym z nich.
Piecz 20 minut w temperaturze 175 stopni, aż się zarumienią. Studź na kratce.
Z drugą częścią ciasta postępuj w ten sam sposób. Smacznego!