Pełnoziarniste bułki Pochlebnej
To moje popisowe bułki, więc z przyjemnością dzielę się z Wami przepisem. Piekę je na prośbę dzieciaków, ale są doskonałe absolutnie dla każdego. Bardzo odżywcze, bogate w błonnik, żelazo, magnez, cynk, witaminy z grupy B i teeeeeen smak! Doskonale się mrożą, więc z powodzeniem można je upiec na zapas.
Czas przygotowania 15 minuty minut
- 1 szklanka mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
- 1 szklanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej typ 2000
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000
- 1 szklanka mąki chlebowej typ 750
- 16 g drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek
- 450 ml ciepłej wody
- 1 garść ulubionych ziaren i nasion do posypania (niebieski i biały mak, sezam, siemię lniane)
Suche składniki wymieszaj w misce łyżką. Dodaj oliwę i wodę i zagnieć ciasto. Ugniataj starannie przez co najmniej 5 minut. W tym czasie ciasto z luźnego i lepkiego, stanie się elastyczne, choć wciąż klejące. Nie dodawaj więcej mąki.
Przykryj miskę bawełnianą ściereczką i odstaw na 2-2,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyłóż ciasto na posypany mąką blat. Podziel na pół i najpierw zajmij się pierwszą z dwóch części. Uformuj z niej 6 okrągłych bułek, podsypując mąką. Połóż je na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj bułeczki bawełnianą ściereczką i odstaw na 20 minut. To dobry moment, żeby nagrzać piekarnik do 190 stopni.
Wyrośnięte bułeczki posmaruj skłóconym jajkiem i posyp ulubionymi dodatkami. Sprawdzą się tu niebieski i biały mak, sezam, czy siemię lniane. Każdą bułeczkę natnie żyletką lub ostrym nożem.
Piecz 20 minut w temperaturze 190 stopni.
Podczas pieczenia pierwszej blachy, uformuj z drugiej części ciasta kolejne 6 bułek, żeby zdążyły wyrosnąć. Piecz tak samo, jak pierwszą partię.
Bułki studź na kratce i skomponuj z nich ulubione kanapki. Smacznego!
Słowo kluczowe bułki, pełnoziarniste