Cofnij

Domowe Cini Minis

Na pochmurny poranek, na wstanie z łóżka lewą nogą, na to uczucie, kiedy znów chcesz być dzieckiem. Idealnie chrupiące, pokrzepiająco cynamonowe. Specjalnie dla miłośników pieczywa na zakwasie, zmagających się z gromadzeniem resztek zakwasu w lodówce.
W tym przepisie jest pewien szkopuł - słodycz. Nie podaję dokładnej wartości cukru w cieście, bo preferencje są naprawdę różne. Załóżmy więc, że dolna granica to wyczuwalny zakwas, delikatna cierpkość płatków (którą osobiście lubię), górna zaś zbliża nas do smaku oryginału zapewniając słodki poranek. Gorąco polecam zamienić klasyczne płatki z mlekiem na te podawane z jogurtem, czy skyrem i świeżymi owocami.
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Rodzaj płatki, Śniadanie

Sprzęt

  • 2 miski (jedna duża, druga mała)
  • wałek
  • płaska blacha np.z wyposażenia piekarnika
  • nóż lub nożyk do pizzy
  • arkusz papieru do pieczenia
  • silikonowy pędzelek

Składniki
  

  • 180 g mąki pszennej tortowej
  • 30 g mąki pszennej graham lub dodatkowe 40 g mąki tortowej
  • 30-60 g cukru
  • 6 g cynamonu
  • 120 g nieaktywnego zakwasu pszennego leavin (resztek prosto z lodówki)
  • 3 g ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 110 g masła zimnego

Dodatkowo

  • 70-110 g cukru
  • 3-5 g cynamonu
  • 50 g masła roztopionego

Instrukcje
 

  • Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
  • W misce wymieszaj mąki, cukier, cynamon i sól. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i zagnieć ciasto. Możesz posłużyć się blenderem z końcówką do ciasta kruchego, albo zrobić to ręcznie.
  • Dodaj zakwas i wanilię i połącz z ciastem. Jeśli okaże się ono zbyt suche, by uformować kulę, dodaj jedną lub dwie łyżki zimnej wody, w zależności od potrzeb. Ciasto powinno być dość zwarte, przypominające ciasto kruche.
  • Ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj pierwszą z nich na oprószonym mąką blacie. Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie przejmuj się, jeśli ciasto będzie się rwać, możesz z góry przenieść je na blachę w dwóch częściach i tak będziemy je ciąć na drobne płatki. Jeśli ciasto będzie się kleić do wałka lub blatu, oprósz je delikatnie mąką.
  • Roztop masło. Wymieszaj dodatkowy cukier z dodatkowym cynamonem.
  • Rozwałkowane ciasto posmaruj roztopionym masłem i posyp obficie mieszanką cukru z cynamonem.
  • Za pomocą noża potnij ciasto na małe kwadraciki lub romby. Starannie odseparuj je od siebie na blaszce, aby, w miarę możliwości, nie dotykały się nawzajem podczas pieczenia.
  • Piecz 13-17 minut w temperaturze 175 stopni, aż będą zarumienione. Kiedy brązowieją - wyjmij z piekarnika, szybko brązowieją zbyt mocno;).
  • Smacznego!

Uwagi

Próbowałam piec te płatki na miodzie, czy syropie klonowym - nie zdały one egzaminu. Jeśli już jeść Cini Mini, to z cukrem, ewentualnie ksylitolem. A jeśli już piec je w domu - to na porządnie! By zjeść je jak za dzieciaka:).
 
Odwiedź mnie na Instagramie --> @u.pochlebnej znajdziesz wiele wskazówek na temat wypieków na zakwasie i pochlebnych inspiracji!
Słowo kluczowe cynamon, zakwas