Nagrzej piekarnik do 175 stopni.
W misce wymieszaj mąki, cukier, cynamon i sól. Dodaj zimne masło pokrojone w kostkę i zagnieć ciasto. Możesz posłużyć się blenderem z końcówką do ciasta kruchego, albo zrobić to ręcznie.
Dodaj zakwas i wanilię i połącz z ciastem. Jeśli okaże się ono zbyt suche, by uformować kulę, dodaj jedną lub dwie łyżki zimnej wody, w zależności od potrzeb. Ciasto powinno być dość zwarte, przypominające ciasto kruche.
Ciasto podziel na dwie części. Rozwałkuj pierwszą z nich na oprószonym mąką blacie. Przenieś na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie przejmuj się, jeśli ciasto będzie się rwać, możesz z góry przenieść je na blachę w dwóch częściach i tak będziemy je ciąć na drobne płatki. Jeśli ciasto będzie się kleić do wałka lub blatu, oprósz je delikatnie mąką.
Roztop masło. Wymieszaj dodatkowy cukier z dodatkowym cynamonem.
Rozwałkowane ciasto posmaruj roztopionym masłem i posyp obficie mieszanką cukru z cynamonem.
Za pomocą noża potnij ciasto na małe kwadraciki lub romby. Starannie odseparuj je od siebie na blaszce, aby, w miarę możliwości, nie dotykały się nawzajem podczas pieczenia.
Piecz 13-17 minut w temperaturze 175 stopni, aż będą zarumienione. Kiedy brązowieją - wyjmij z piekarnika, szybko brązowieją zbyt mocno;).
Smacznego!