Chlebek bananowy w szybszym, kompaktowym, niezawodnym wydaniu. Miękkie ciastka o smaku bananowej przyjemności. Nazywajcie je, jak tylko chcecie. I od razu pieczcie na zapas! Ten przepis na pewno zagości u Was na stałe.
porządnagarśćdobrej gorzkiej czekolady lub ulubionych orzechów
Instrukcje
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
Dokładnie zważ banana. 60g to z reguły niecały jeden banan. To ważne dla konsystencji ciasta, żeby nie było go za dużo. Jeśli nie planujesz użyć reszty banana do innego dania, po prostu od razu przygotuj podwójną porcję tych ciastek;).
Ugnieć banana widelcem na gładkie puree. Dodaj masło i cukier i dokładnie wymieszaj.
Dodaj żółtko, wanilię i cynamon (jeśli używasz )i wymieszaj.
Na koniec dodaj mąkę i sodę i wymieszaj tylko do połączenia składników.
Posiekaj czekoladę lub orzechy i dodaj do ciasta. Zagnieć je tylko na tyle, żeby rozprowadzić dodatki.
Formuj kulki wielkości piłeczki do ping-ponga (no, może ciut większe) i układaj je w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z tego ciasta piekę 12 ciastek.
Piecz przez 11-12 minut w temperaturze 175 stopni. Wyjmując z piekarnika, brzegi ciastek powinny być dobrze wypieczone, jednak środek - wciąż miękki. Zapewni to, po ostygnięciu, idealnie miękkie ciasteczka, do złudzenia przypominające chlebek bananowy.
Smacznego!
Uwagi
Znajdziesz mnie na Instagramie --> @u.pochlebnej - tu dużo wskazówek i inspiracji! Koniecznie oznacz mnie, jeśli upieczesz te ciastka!:)