Cofnij

Ciastka jak chlebek bananowy

Chlebek bananowy w szybszym, kompaktowym, niezawodnym wydaniu. Miękkie ciastka o smaku bananowej przyjemności. Nazywajcie je, jak tylko chcecie. I od razu pieczcie na zapas! Ten przepis na pewno zagości u Was na stałe.
5 from 1 vote
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Łączny czas 30 minuty
Rodzaj Ciastka
Porcje 12 ciastek

Sprzęt

  • 1 miska
  • 1 szpatułka
  • waga kuchenna
  • 1 duża płaska blacha z wyposażenia piekarnika

Składniki
  

  • 60 g banana
  • 110 g miękkiego masła
  • 100-130 g brązowego cukru (lub zamiennika)
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 240 g mąki pszennej
  • 3 g sody oczyszczonej
  • szczypta cynamonu opcjonalnie
  • porządna garść dobrej gorzkiej czekolady lub ulubionych orzechów

Instrukcje
 

  • Rozgrzej piekarnik do 175 stopni.
  • Dokładnie zważ banana. 60g to z reguły niecały jeden banan. To ważne dla konsystencji ciasta, żeby nie było go za dużo. Jeśli nie planujesz użyć reszty banana do innego dania, po prostu od razu przygotuj podwójną porcję tych ciastek;).
  • Ugnieć banana widelcem na gładkie puree. Dodaj masło i cukier i dokładnie wymieszaj.
  • Dodaj żółtko, wanilię i cynamon (jeśli używasz )i wymieszaj.
  • Na koniec dodaj mąkę i sodę i wymieszaj tylko do połączenia składników.
  • Posiekaj czekoladę lub orzechy i dodaj do ciasta. Zagnieć je tylko na tyle, żeby rozprowadzić dodatki.
  • Formuj kulki wielkości piłeczki do ping-ponga (no, może ciut większe) i układaj je w równych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Z tego ciasta piekę 12 ciastek.
  • Piecz przez 11-12 minut w temperaturze 175 stopni. Wyjmując z piekarnika, brzegi ciastek powinny być dobrze wypieczone, jednak środek - wciąż miękki. Zapewni to, po ostygnięciu, idealnie miękkie ciasteczka, do złudzenia przypominające chlebek bananowy.
  • Smacznego!

Uwagi

Znajdziesz mnie na Instagramie --> @u.pochlebnej - tu dużo wskazówek i inspiracji! Koniecznie oznacz mnie, jeśli upieczesz te ciastka!:)
Słowo kluczowe banan, ciastka, czekolada