Chleb żytni pełnoziarnisty słonecznikowy z mąką żytnią zaparzaną
Dodatek zaparzanej mąki sprawia, że chleb staje się w środku miękki i delikatniejszy, niż razowe zazwyczaj. Jest bardzo odżywczy i sycący na długo, a dodatek prażonych nasion słonecznika sprawia, że chleb nabiera prawdziwie orzechowej nuty. Z letnią sałatką stworzy idealny, pełnowartościowy posiłek. Jest tylko jeden szkopuł: najlepiej smakuje, gdy dobrze zwiąże się w środku, kolejnego dnia po upieczeniu. Ale gdy już odpocznie, ucieszy zmysły cudownym zapachem rumianego słonecznika. Smacznego!
W dużym słoiku wymieszaj składniki na zaczyn, przykryj i odstaw na 12-14 godzin.
Przygotowuj mąkę zaparzaną. Żytnią mąkę zalej w miseczce wrzątkiem i dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw do ostygnięcia. Możesz ją przygotować razem z zaczynem i zostawić na noc lub sporządzić bezpośrednio przed wyrabianiem ciasta właściwego.
Kolejnego dnia wszystkie składniki na ciasto właściwe wymieszaj razem z zaparzoną mąką w dużej misce. Wyrabiaj ok.3 minuty. Ciasto powinno być luźne, mąka pełnoziarnista wchłonie dużo wody. Przykryj miskę.
Na niewielką patelnię wysyp 100g słonecznika i praż do uzyskania złocistego koloru. Odstaw do ostudzenia.
Po ok.pół godzinie dodaj słonecznik do ciasta i wymieszaj.
Uformuj bochenek i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Posyp nieprażonymi nasionami słonecznika. Same pięknie zazłocą się w piekarniku.
Przykryj i odstaw do wyrośnięcia jeszcze na 1,5-3 godzin (zimą zadbaj o ciepłe miejsce). Ciasto gotowe do pieczenia będzie wyrośnięte, z uniesioną powierzchnią, na której zauważysz małe pękające bąbelki powietrza.
Nagrzej piekarnik do 240 stopni.
Bochenek, zwilżony wodą, posyp nieprażonymi nasionami słonecznika. Same pięknie zazłocą się w piekarniku. Chleb piecz 15 minut w temperaturze 240 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze pół godziny.
Po upieczeniu wyjmij bochenek z formy dopiero po 10 minutach. Wtedy wyłóż do ostudzenia na kratkę. Następnie zawiń w bawełnianą ściereczkę i odłóż do następnego dnia, aż dobrze zwiąże się w środku. Kroimy dopiero wtedy. Smacznego!
Słowo kluczowe chleb, pełnoziarnisty, słonecznik, żytni