Cofnij

Chleb żytni pełnoziarnisty słonecznikowy z mąką żytnią zaparzaną

Dodatek zaparzanej mąki sprawia, że chleb staje się w środku miękki i delikatniejszy, niż razowe zazwyczaj. Jest bardzo odżywczy i sycący na długo, a dodatek prażonych nasion słonecznika sprawia, że chleb nabiera prawdziwie orzechowej nuty. Z letnią sałatką stworzy idealny, pełnowartościowy posiłek. Jest tylko jeden szkopuł: najlepiej smakuje, gdy dobrze zwiąże się w środku, kolejnego dnia po upieczeniu. Ale gdy już odpocznie, ucieszy zmysły cudownym zapachem rumianego słonecznika. Smacznego!
5 from 1 vote
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 45 minuty
Rodzaj Chleb
Porcje 1 bochenek

Sprzęt

  • 1 forma do chleba
  • 1 słoik
  • 1 miska duża
  • 1 miska mała

Składniki
  

Zaczyn:

  • 160 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 130 g wody
  • 8 g aktywnego zakwasu żytniego

Mąka zaparzana

  • 90 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 90 g wrzątku

Ciasto właściwe

  • 115 g mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 90 g mąki pszennej chlebowej typ 750
  • 130 g wody
  • 9 g soli
  • 1 zaczyn z dnia poprzedniego
  • 3 g drożdży instant (opcjonalnie)
  • 100 g nasion słonecznika

Instrukcje
 

  • W dużym słoiku wymieszaj składniki na zaczyn, przykryj i odstaw na 12-14 godzin.
  • Przygotowuj mąkę zaparzaną. Żytnią mąkę zalej w miseczce wrzątkiem i dokładnie wymieszaj. Przykryj i odstaw do ostygnięcia. Możesz ją przygotować razem z zaczynem i zostawić na noc lub sporządzić bezpośrednio przed wyrabianiem ciasta właściwego.
  • Kolejnego dnia wszystkie składniki na ciasto właściwe wymieszaj razem z zaparzoną mąką w dużej misce. Wyrabiaj ok.3 minuty. Ciasto powinno być luźne, mąka pełnoziarnista wchłonie dużo wody. Przykryj miskę.
  • Na niewielką patelnię wysyp 100g słonecznika i praż do uzyskania złocistego koloru. Odstaw do ostudzenia.
  • Po ok.pół godzinie dodaj słonecznik do ciasta i wymieszaj.
  • Uformuj bochenek i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Posyp nieprażonymi nasionami słonecznika. Same pięknie zazłocą się w piekarniku.
  • Przykryj i odstaw do wyrośnięcia jeszcze na 1,5-3 godzin (zimą zadbaj o ciepłe miejsce). Ciasto gotowe do pieczenia będzie wyrośnięte, z uniesioną powierzchnią, na której zauważysz małe pękające bąbelki powietrza.
  • Nagrzej piekarnik do 240 stopni.
  • Bochenek, zwilżony wodą, posyp nieprażonymi nasionami słonecznika. Same pięknie zazłocą się w piekarniku. Chleb piecz 15 minut w temperaturze 240 stopni, następnie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze pół godziny.
  • Po upieczeniu wyjmij bochenek z formy dopiero po 10 minutach. Wtedy wyłóż do ostudzenia na kratkę. Następnie zawiń w bawełnianą ściereczkę i odłóż do następnego dnia, aż dobrze zwiąże się w środku. Kroimy dopiero wtedy. Smacznego!
Słowo kluczowe chleb, pełnoziarnisty, słonecznik, żytni