Wcześnie rano przygotuj zaczyn, przykryj i odstaw do wyrośnięcia.
Poczekaj na idealny moment, kiedy zaczyn osiągnie pełną aktywność (przynajmniej podwoi objętość, na całej wysokości będą widoczne mniejsze i większe bąbelki, a jego powierzchnia będzie się unosić). W zależności od temperatury w Twoim domu, może to potrwać od 4 do 7 godzin.
Kiedy zaczyn będzie aktywny, oddziel 150g i przełóż do dużej miski. Resztę przełóż do mniejszego słoika i dokarm. Zachowaliśmy zakwas na zapas.
Do zaczynu dodaj mleko, jajko, cukier, sól i mąkę i dokładnie wymieszaj. Kiedy składniki się połączą, dodaj ostudzone, roztopione masło i rozpocznij wyrabianie.
Wyrabiaj przez 10 minut, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek miski, nie będzie się rwało, za to będzie jednolite, jędrne, mocne i lśniące. Przykrywamy miskę ścierką.
Wykonaj 4 serie stretch&fold co 30 minut. Jedna seria to: 1) rozciągnięcie ku górze wilgotnymi dłońmi ciasta, aż do uczucia oporu 2) i nałożenie go na siebie. Następnie obracamy miskę o 90 stopni i wykonujemy te same czynności z innej strony ciasta. Obracamy miskę o kolejne 90 stopni i wykonujemy składanie i jeszcze raz z ostatniej strony ciasta. Pod żadnym pozorem nie rwiemy ciasta. Po zakończeniu serii, przykrywamy miskę ściereczką i odkładamy na 30 minut. Wykonujemy razem 4 serie stretch&fold. Przykrytą miskę z ciastem zostaw do wyrośnięcia na 5-7 godzin, aż podwoi swoją objętość. Powierzchnia ciasta powinna przestać się kleić i łatwo odchodzić od ścianek miski.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na oprószony mąką blat. Uformuj bochenek. W tym celu delikatnie rozciągnij ciasto na kształt kwadratu o boku równym długości formy, w której będziesz je piec.
Następnie złóż dolne rogi ku środkowi.
Tak przygotowane ciasto, zwiń w rulon.
Zlep miejsce złączenia ciasta.
Zawiń końce rulonu z ciasta pod spód, by zamknąć bochenek.
Przełóż go do formy, wyłożonej papierem do pieczenia
Formę przykryj i schowaj do lodówki na 8-10 godzin (na całą noc).
Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Kiedy będzie rozgrzany, wyjmij bochenek z lodówki. Powinien wypełniać formę i być wyrośnięty, gotowy do pieczenia.
Obniż temperaturę do 190 stopni i piecz chlebek przez 35 minut.
Po wyjęciu w piekarnika posmaruj cienko masłem by uzyskać lśniącą skórkę.
To bochenek, który można kroić jeszcze ciepły. Smacznego!